Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

print Drukuj
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
0.0

0 ocen

Są to bardzo pyszne bułki i bardzo puszyste. Zamiast kupować w sklepie to polecam upiec w domu Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem. Życzę smacznego.

składniki

Składniki na rozczyn:

  • 2 łyżki mąki mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • około półtorej szklanki ciepłego mleka
  • 3 płaskie łyżeczki soli

Dodatkowe składniki:

  • około 4 łyżki ziaren sezamu
  • 1 małe jajko
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na wykonanie pysznych Bułek pszenno - krupczatkowych z sezamem:

  1. Na początku rozczyn: Drożdże rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  2. Następnie ciasto: Obie mąki wsypuję do miski, następnie dodaję sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatam ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut. Mleka dodaje tyle ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  3. Formuję bułki: Wyrośnięte ciasto dzielę na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formuję okrągłe bułeczki. Następnie układam ja na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną i odstawiam na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.
  4. Przed pieczeniem bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i obficie posypuję je sezamem. Następnie piekę bułki około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


Upieczone Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!