Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

print Drukuj
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
0.0

0 ocen

Są to bardzo pyszne bułki i bardzo puszyste. Zamiast kupować w sklepie to polecam upiec w domu Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem. Życzę smacznego.

składniki

Składniki na rozczyn:

  • 2 łyżki mąki mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • około półtorej szklanki ciepłego mleka
  • 3 płaskie łyżeczki soli

Dodatkowe składniki:

  • około 4 łyżki ziaren sezamu
  • 1 małe jajko
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na wykonanie pysznych Bułek pszenno - krupczatkowych z sezamem:

  1. Na początku rozczyn: Drożdże rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  2. Następnie ciasto: Obie mąki wsypuję do miski, następnie dodaję sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatam ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut. Mleka dodaje tyle ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  3. Formuję bułki: Wyrośnięte ciasto dzielę na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formuję okrągłe bułeczki. Następnie układam ja na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną i odstawiam na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.
  4. Przed pieczeniem bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i obficie posypuję je sezamem. Następnie piekę bułki około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


Upieczone Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!