Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Są to bardzo pyszne bułki i bardzo puszyste. Zamiast kupować w sklepie to polecam upiec w domu Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem. Życzę smacznego.

Składniki:

Składniki na rozczyn:

  • 2 łyżki mąki mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • około półtorej szklanki ciepłego mleka
  • 3 płaskie łyżeczki soli

Dodatkowe składniki:

  • około 4 łyżki ziaren sezamu
  • 1 małe jajko
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na wykonanie pysznych Bułek pszenno - krupczatkowych z sezamem:

  1. Na początku rozczyn: Drożdże rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  2. Następnie ciasto: Obie mąki wsypuję do miski, następnie dodaję sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatam ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut. Mleka dodaje tyle ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  3. Formuję bułki: Wyrośnięte ciasto dzielę na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formuję okrągłe bułeczki. Następnie układam ja na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną i odstawiam na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.
  4. Przed pieczeniem bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i obficie posypuję je sezamem. Następnie piekę bułki około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


Upieczone Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy