Polecamy dzisiaj:

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

print Drukuj
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
0.0

0 ocen

Są to bardzo pyszne bułki i bardzo puszyste. Zamiast kupować w sklepie to polecam upiec w domu Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem. Życzę smacznego.

składniki

Składniki na rozczyn:

  • 2 łyżki mąki mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • około półtorej szklanki ciepłego mleka
  • 3 płaskie łyżeczki soli

Dodatkowe składniki:

  • około 4 łyżki ziaren sezamu
  • 1 małe jajko
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na wykonanie pysznych Bułek pszenno - krupczatkowych z sezamem:

  1. Na początku rozczyn: Drożdże rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  2. Następnie ciasto: Obie mąki wsypuję do miski, następnie dodaję sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatam ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut. Mleka dodaje tyle ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  3. Formuję bułki: Wyrośnięte ciasto dzielę na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formuję okrągłe bułeczki. Następnie układam ja na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną i odstawiam na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.
  4. Przed pieczeniem bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i obficie posypuję je sezamem. Następnie piekę bułki około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


Upieczone Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!