Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Bułki pszenno-orkiszowe.

print Drukuj
Bułki pszenno-orkiszowe.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
0.0

0 ocen

Domowe pieczywo jest najlepsze, przynajmniej ja tak uważam. Warto poświęcić czas i je upiec. Polecam na śniadanie.

składniki

Składniki na rozczyn:

1 szklanka ciepłego mleka

10 dag świeżych drożdży

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

5 szklanek mąki pszennej

2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju

1 szklanka ciepłego mleka

 

Dodatkowe składniki:

masło do posmarowania blaszek

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Wykonuję rozczyn: Wszystkie składniki dokładanie ze sobą rozcieram, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby rozczyn ruszył.

2. Obie mąki wsypuję do miski, dodaję rozczyn, sól i olej, oraz stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewam jeszcze ciepłego mleka.

3. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

4. Następnie wyrośnięte ciasto dzielę na 16 części i na posypanej mąką stolnicy formuję bułki, następnie układam je na blaszkach posmarowanych masłem i odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.

5. Po tym czasie bułki piekę do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

6. Smacznego.

Tagi: bułki
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!