Domowe pieczywo jest najlepsze, przynajmniej ja tak uważam. Warto poświęcić czas i je upiec. Polecam na śniadanie.
Składniki na rozczyn:
1 szklanka ciepłego mleka
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
5 szklanek mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 szklanka ciepłego mleka
Dodatkowe składniki:
masło do posmarowania blaszek
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Wykonuję rozczyn: Wszystkie składniki dokładanie ze sobą rozcieram, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby rozczyn ruszył.
2. Obie mąki wsypuję do miski, dodaję rozczyn, sól i olej, oraz stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewam jeszcze ciepłego mleka.
3. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
4. Następnie wyrośnięte ciasto dzielę na 16 części i na posypanej mąką stolnicy formuję bułki, następnie układam je na blaszkach posmarowanych masłem i odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.
5. Po tym czasie bułki piekę do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
6. Smacznego.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu