Bułki pszenno-orkiszowe.

Bułki pszenno-orkiszowe.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Domowe pieczywo jest najlepsze, przynajmniej ja tak uważam. Warto poświęcić czas i je upiec. Polecam na śniadanie.

Składniki:

Składniki na rozczyn:

1 szklanka ciepłego mleka

10 dag świeżych drożdży

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

5 szklanek mąki pszennej

2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju

1 szklanka ciepłego mleka

 

Dodatkowe składniki:

masło do posmarowania blaszek

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Wykonuję rozczyn: Wszystkie składniki dokładanie ze sobą rozcieram, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby rozczyn ruszył.

2. Obie mąki wsypuję do miski, dodaję rozczyn, sól i olej, oraz stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewam jeszcze ciepłego mleka.

3. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

4. Następnie wyrośnięte ciasto dzielę na 16 części i na posypanej mąką stolnicy formuję bułki, następnie układam je na blaszkach posmarowanych masłem i odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.

5. Po tym czasie bułki piekę do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

6. Smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy