Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem

print Drukuj
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne bułeczki, które warto upiec. Na śniadanie lub kolację. Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem - polecam do spróbowania:)

składniki

Składniki na rozczyn:

  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 kopiasta łyżeczka soli

Dodatkowy składnik:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Wykonanie pysznych Bułek pszenno - orkiszowe z sezamem:

 

  1. Zaczynam od rozczynu: Drożdże rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  2. Następnie wykonuję ciasto: Obie mąki wsypuję do miski, następnie dodaję sezam, jajko, sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatam ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut. Mleka dodaję tyle ile zabierze ciasto. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części i na lekko podsypanej mąką stolnicy formuję z niego podłużne bułki. Następnie bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
  4. Następnie wyrośnięte bułki piekę w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia.


Upieczone Bułki pszenno - orkiszowe z sezamemi są gotowe do podania. Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!