Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem

print Drukuj
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne bułeczki, które warto upiec. Na śniadanie lub kolację. Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem - polecam do spróbowania:)

składniki

Składniki na rozczyn:

  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 kopiasta łyżeczka soli

Dodatkowy składnik:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Wykonanie pysznych Bułek pszenno - orkiszowe z sezamem:

 

  1. Zaczynam od rozczynu: Drożdże rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  2. Następnie wykonuję ciasto: Obie mąki wsypuję do miski, następnie dodaję sezam, jajko, sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatam ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut. Mleka dodaję tyle ile zabierze ciasto. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części i na lekko podsypanej mąką stolnicy formuję z niego podłużne bułki. Następnie bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
  4. Następnie wyrośnięte bułki piekę w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia.


Upieczone Bułki pszenno - orkiszowe z sezamemi są gotowe do podania. Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!