Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym

print Drukuj
Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić więc swój czas i upiec takie o to bułeczki pszenno-orkiszowe, które dzięki jogurtowi są bardzo mięciutkie. Polecam na śniadanie i kolację. Ja uwielbiam posmarowane ulubionym śmietankowym twarożkiem.

składniki

Ciasto na bułki:

  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml mąki orkiszowej ciemnej
  • 2 szklanki mąki pszennej

 

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym:

  1. Najpierw jogurt ( w raz z opakowaniem ) należy włożyć do miski z gorącą wodą i ogrzewać tak długo, aż będzie ciepły. Następnie w ciepłym jogurcie rozetrzeć drożdże i cukier. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
  2. Do miski wsypać obie mąki i sól, dodać jogurt z drożdżami i zagnieść ciasto. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 45 minut do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 6 części i uformować okrągłe bułeczki. Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.
  4. Po tym czasie bułki piec w temperaturze 180 stopni do zrumieniania przez około 35 - 40 minut.

Upieczone bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym są gotowe do podania. Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!