Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym

Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić więc swój czas i upiec takie o to bułeczki pszenno-orkiszowe, które dzięki jogurtowi są bardzo mięciutkie. Polecam na śniadanie i kolację. Ja uwielbiam posmarowane ulubionym śmietankowym twarożkiem.

Składniki:

Ciasto na bułki:

  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml mąki orkiszowej ciemnej
  • 2 szklanki mąki pszennej

 

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym:

  1. Najpierw jogurt ( w raz z opakowaniem ) należy włożyć do miski z gorącą wodą i ogrzewać tak długo, aż będzie ciepły. Następnie w ciepłym jogurcie rozetrzeć drożdże i cukier. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
  2. Do miski wsypać obie mąki i sól, dodać jogurt z drożdżami i zagnieść ciasto. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 45 minut do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 6 części i uformować okrągłe bułeczki. Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.
  4. Po tym czasie bułki piec w temperaturze 180 stopni do zrumieniania przez około 35 - 40 minut.

Upieczone bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy