Nie ma co ukrywać że, domowe pieczywo smakuje najlepiej a takie bułeczki możemy upiec na śniadanie lub kolację. Z chrupiącą skórką, posmarowane masełkiem lub ulubioną konfiturą, pysznie smakują. Polecam przepis.
4 dag drożdży
1 szklanka ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru
1. Do mąki dajemy sól i masło, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.
2. W wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, wlewamy je do mąki i zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu, żeby bułeczki troszkę podrosły.
4. Przed pieczeniem bułeczki nacinamy nożem.
5. Bułeczki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia.
6. Podajemy i smacznego.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu