Bułki z młodą kapustą.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 8
Takie bułki są bardzo syte i bardzo pyszne. Polecam na kolację lub na przekąskę. Możemy zabrać je również na piknik. Jednym słowem są pyszne. Polecam przepis.
Składniki:
Ciasto:
2 łyżeczki cukru
5 dag świeżych drożdży
5 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
Farsz:
1 mała główka młodej kapusty
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
2 łyżeczki suszonych przypraw ( natka pietruszki,lubczyk,czosnek,marchewka,kurkuma )
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''. Po tym czasie do mąki dodać sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Farsz: Kapustę należy oczyścić z wierzchnich liści, drobno pokroić i wypłukać. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją odcedzić. Dodać olej i przyprawy, następnie smażyć przez kilka minut często mieszając, na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie należy wystudzić.
3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy, nakładać wystudzony farsz i formować okrągłe bułki.
4. Do pieczenia: Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej zlepioną częścią do spodu i odstawić je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę nam podrosły.
5. Pieczenie: Tak przygotowane i wyrośnięte bułki piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Gotowe podawać i smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Bułki pszenne
Smaczne bułeczki na śniadanie, kolację idealne do wędliny, serów!
Serowe bułeczki
Serowe bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację, najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem. Polecam przepi...
Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem.
Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki...
Pszenne bułeczki z otrębami.
Takie bardzo pyszne bułeczki są idealne na śniadanie i kolacje. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem. Proste i niedro...
Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką.
Polecam niezwykle pyszne i mięciutkie bułeczki. Jogurt naturalny, który użyłam sprawia, że są bardzo pulchne. Tak...Zobacz więcej przepisów na:
Bułki pszenne

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.