Bułki z młodą kapustą.

Bułki z młodą kapustą.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Takie bułki są bardzo syte i bardzo pyszne. Polecam na kolację lub na przekąskę. Możemy zabrać je również na piknik. Jednym słowem są pyszne. Polecam przepis.

Składniki:

Ciasto:

2 łyżeczki cukru

5 dag świeżych drożdży

5 łyżek oleju

2 płaskie łyżeczki soli

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka ciepłego mleka

 

Farsz:

1 mała główka młodej kapusty

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

olej do smażenia

2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty

2 łyżeczki suszonych przypraw ( natka pietruszki,lubczyk,czosnek,marchewka,kurkuma )

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''. Po tym czasie do mąki dodać sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Farsz: Kapustę należy oczyścić z wierzchnich liści, drobno pokroić i wypłukać. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją odcedzić. Dodać olej i przyprawy, następnie smażyć przez kilka minut często mieszając, na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie należy wystudzić.

3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy, nakładać wystudzony farsz i formować okrągłe bułki.

4. Do pieczenia: Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej zlepioną częścią do spodu i odstawić je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę nam podrosły.

5. Pieczenie: Tak przygotowane i wyrośnięte bułki piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Gotowe podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

bulki-pszenne

Bułki pszenne

Smaczne bułeczki na śniadanie, kolację idealne do wędliny, serów!
serowe-buleczki

Serowe bułeczki

Serowe bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację, najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem. Polecam przepi...
plecione-buleczki-z-mlodym-jeczmieniem

Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem.

Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki...
pszenne-buleczki-z-otrebami

Pszenne bułeczki z otrębami.

Takie bardzo pyszne bułeczki są idealne na śniadanie i kolacje. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem. Proste i niedro...
bulki-na-jogurcie-z-sezamem-i-czarnuszka

Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką.

Polecam niezwykle pyszne i mięciutkie bułeczki. Jogurt naturalny, który użyłam sprawia, że są bardzo pulchne. Tak...

Zobacz więcej przepisów na:

Bułki pszenne

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy