Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Bułki z młodą kapustą.

print Drukuj
Bułki z młodą kapustą.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Takie bułki są bardzo syte i bardzo pyszne. Polecam na kolację lub na przekąskę. Możemy zabrać je również na piknik. Jednym słowem są pyszne. Polecam przepis.

składniki

Ciasto:

2 łyżeczki cukru

5 dag świeżych drożdży

5 łyżek oleju

2 płaskie łyżeczki soli

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka ciepłego mleka

 

Farsz:

1 mała główka młodej kapusty

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

olej do smażenia

2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty

2 łyżeczki suszonych przypraw ( natka pietruszki,lubczyk,czosnek,marchewka,kurkuma )

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''. Po tym czasie do mąki dodać sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Farsz: Kapustę należy oczyścić z wierzchnich liści, drobno pokroić i wypłukać. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją odcedzić. Dodać olej i przyprawy, następnie smażyć przez kilka minut często mieszając, na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie należy wystudzić.

3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy, nakładać wystudzony farsz i formować okrągłe bułki.

4. Do pieczenia: Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej zlepioną częścią do spodu i odstawić je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę nam podrosły.

5. Pieczenie: Tak przygotowane i wyrośnięte bułki piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Gotowe podawać i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!