Bułki na jogurcie naturalnym z prażonym słonecznikiem.

Bułki na jogurcie naturalnym z prażonym słonecznikiem.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Składniki do tych pysznych bułeczek dodawałam ,, na oko ''. No i bardzo mi się udały. Wyszły idealnie chrupiące i pachnące słonecznikiem. Polecam takie bułeczki upiec na śniadanie i kolacje.

Składniki:

1 szklanka jogutru naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

5 dag drożdży

pół szklanki ciepłego mleka

2 płaskie łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżki oleju

5 dag ziaren słonecznika ( łuskanego )

 

dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Słonecznik uprażyć na suchej i gorącej patelni, następnie lekko wystudzić.

3. Do mąki dodać drożdże i pozostałe składniki, następnie zagnieść ciasto ( jeżeli wyjdzie nam zbyt twarde można dolać ciepłego mleka). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułki.

5. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby podrosły.

6. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy