Składniki do tych pysznych bułeczek dodawałam ,, na oko ''. No i bardzo mi się udały. Wyszły idealnie chrupiące i pachnące słonecznikiem. Polecam takie bułeczki upiec na śniadanie i kolacje.
1 szklanka jogutru naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
5 dag ziaren słonecznika ( łuskanego )
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Słonecznik uprażyć na suchej i gorącej patelni, następnie lekko wystudzić.
3. Do mąki dodać drożdże i pozostałe składniki, następnie zagnieść ciasto ( jeżeli wyjdzie nam zbyt twarde można dolać ciepłego mleka). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułki.
5. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby podrosły.
6. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Smacznego.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu