Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Botwinka przepis wiosenny

print Drukuj
Botwinka przepis wiosenny

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.4

5 ocen

Botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Botwinka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa botwinka smakuje wyjątkowo podana na gorąco, chociaż wiem, że wiele osób lubi chłodniki przyrządzone z botwinki. Oto moja ulubiona i sprawdzona botwinka.

składniki
  • Botwinka – jeden pęczek ok. 50 dkg
  • Nieduży burak – 1 szt
  • Marchew – 1 szt
  • Pietruszka, korzeń – 1 szt.
  • Litr (może być trochę mniej) bulionu warzywnego
  • Śmietana 18 proc. – 100 ml
  • Odrobinę soku z cytryny
  • Natka pietruszki lub szczypiorek do udekorowania
sposób przygotowania

Botwinka przepis krok po kroku:

  1. Najpierw podgrzewamy bulion warzywny. Dodajemy do niego rozdrobnioną marchewkę i pietruszkę oraz buraka. Ja kroję warzywa w kostkę, można też je zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie gotujemy bulion przez kilka minut na wolnym ogniu. Po tym czasie możemy dodać pokrojoną botwinkę. Ja używam wszystkich części a więc liście, łodygi i małe buraczki. Nie lubię nic marnować.
  3. Gotujemy aż wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie.
  4. Botwinka jest już prawie gotowa. Trzeba jeszcze dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Przed podaniem na stół możemy udekorować ją natką pietruszki lub szczypiorkiem. Wtedy botwinka wygląda naprawdę ładnie.

 

Botwinka gotowa, smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!