Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Bogracz według Makłowicza

print Drukuj
Bogracz według Makłowicza

Fotolia

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.5

148 ocen

Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier".

Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.

składniki
  • wołowina bez kości ok. 800 gram
  • wędzona słonina 50 g. ewentualnie dwie łyżki smalcu
  • pomidor
  • dwie cebule
  • słodka papryka w proszku - jedna łyżka
  • dwie papryki
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy marchewki
  • dwie pietruszki
  • ponad pół kilograma ziemniaków
  • ostra papryczka (jedna) czuszka lub czereśniowa
  • kminek 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania
  1. Jeśli robimy bogracz w kociołku to wytapiamy słoninę w kociołku nad ogniskiem , a jeśli w domu to w rondelku. Gdy zamiast słoniny używamy smalcu to roztapiamy smalec.
  2. Siekamy drobno cebulę, wrzucamy do naczynia i szklimy do zezłocenia. Następnie dorzucamy paprykę w proszku i mieszamy. Potem dokładamy pokrojoną w kostkę wołowinę i dusimy wszystko jakieś dwie minuty. Pilnujemy, żeby papryka sie nie przypaliła, można dolać odrobinę gotującej się wody.
  3. Dolewamy szklankę gorącej wody i dorzucamy:
  4. posiekaną paprykę, pomidora pokrojonego w ćwiartki, czosnek (wyciśnięty), marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, kminek.
  5. Dusimy na małym ogniu, można podlać wodą, jednak nie możemy przesadzić. Kiedy mięso będzie miękkie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy tyle wody, żeby potrawa nabrała konsystencji gęstej zupy.
  6. Następnie gotujemy, aż będą miękkie ziemniaki. Pieprzymy i solimy według upodobania.
  7. Bogracz możemy podawać z pieczywem.
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!