Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Bogracz według Makłowicza

print Drukuj
Bogracz według Makłowicza

Fotolia

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.5

145 ocen

Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier".

Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.

składniki
  • wołowina bez kości ok. 800 gram
  • wędzona słonina 50 g. ewentualnie dwie łyżki smalcu
  • pomidor
  • dwie cebule
  • słodka papryka w proszku - jedna łyżka
  • dwie papryki
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy marchewki
  • dwie pietruszki
  • ponad pół kilograma ziemniaków
  • ostra papryczka (jedna) czuszka lub czereśniowa
  • kminek 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania
  1. Jeśli robimy bogracz w kociołku to wytapiamy słoninę w kociołku nad ogniskiem , a jeśli w domu to w rondelku. Gdy zamiast słoniny używamy smalcu to roztapiamy smalec.
  2. Siekamy drobno cebulę, wrzucamy do naczynia i szklimy do zezłocenia. Następnie dorzucamy paprykę w proszku i mieszamy. Potem dokładamy pokrojoną w kostkę wołowinę i dusimy wszystko jakieś dwie minuty. Pilnujemy, żeby papryka sie nie przypaliła, można dolać odrobinę gotującej się wody.
  3. Dolewamy szklankę gorącej wody i dorzucamy:
  4. posiekaną paprykę, pomidora pokrojonego w ćwiartki, czosnek (wyciśnięty), marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, kminek.
  5. Dusimy na małym ogniu, można podlać wodą, jednak nie możemy przesadzić. Kiedy mięso będzie miękkie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy tyle wody, żeby potrawa nabrała konsystencji gęstej zupy.
  6. Następnie gotujemy, aż będą miękkie ziemniaki. Pieprzymy i solimy według upodobania.
  7. Bogracz możemy podawać z pieczywem.
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!