ugotować ziemniaki, rozgnieść, czekać aż wystygną.
podzielić na 4 części, zamiast jednej części dodać mąki ziemniaczanej, jajko, całość wymieszać i zagnieść aż będzie gładkie ciasto.
uformować okrągłe małe kluski, wrzucać do wrzącej, osolonej wody, po wypłynięciu gotować 1 - 2 minuty.
Po wyjęciu kluseczki wrzucamy do bogracza.Bogracz z kluseczkami gotowy.
Smacznego!
Drukuj
Ulubiony przepis na bogracz
Oto mój ulubiony przepis na bogracz, danie prosto z węgierskiej puszty. Nazwa bogracz wywodzi się z węgierskiej nazwy żeliwnego kociołka w którym zwykle to danie było przygotowywane, ale można bez problemu zrobić bogracz w domu na kuchence.
Najlepiej smakują proste dania, a niewątpliwie bogracz do takich należy, więc warto wypróbować to pyszne węgierskie danie.
Przepis na bogracz
Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz, od bogracs, czyli kociołka. Przepis na bogracz jest prosty (w końcu danie pasterzy), za to danie - mega pyszne!
Gęsty, pożywny bogracz nasyci i rozgrzeje każdego. Można podawać również bogracz z kluseczkami i z łyżką kwaśnej śmietany. Niebo w gębie!
Najlepszy przepis na bogracz
Oto sprawdzony, najlepszy przepis na bogracz z kluseczkami, wykorzystany wielokrotnie na wielu weselach, choć oczywiście dla dużej ilości osób trzeba zwiększyć składniki. Ten przepis na bogracz przeznaczony jest dla standardowych kilku osób, bo i tak wszystko zależy od tego ile jedzą :) Jest to mój ulubiony bogracz z kluseczkami.
Węgierski bogracz
Przepis na bogracz - pyszna węgierska potrawa, bardzo popularne danie na polskich weselach. Bogracz ma konsystencję zupy gulaszowej i podczas przygotowywania trzeba o tym pamiętać, żeby nie rozwodnić tej pysznej potrawy, jaką jest bogracz. Gdy już nam wyjdzie to niebo w gębie, nasi baratankowie z Węgier mają nosa do jedzenia.
A więc do dzieła, oto przepis na bogracz.
Bogracz według Makłowicza
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier".
Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem to przepis na naleśniki, które nigdy mi się nie nudzą i mogę je jeść bardzo często. Do tego naleśniki ze szpinakiem to w miarę zdrowy posiłek - szpinak ma sporo żelaza i warto go jeść. Także naleśniki ze szpinakiem robimy i nie marudzimy :)
Kurczak w panierce
Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.
Królik
Bardzo zdrowe mięso królika polecam każdemu a w szczególności dzieciom!
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×