Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Ulubiony przepis na bogracz

print Drukuj
Ulubiony przepis na bogracz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.4

118 ocen

Oto mój ulubiony przepis na bogracz, danie prosto z węgierskiej puszty. Nazwa bogracz wywodzi się z węgierskiej nazwy żeliwnego kociołka w którym zwykle to danie było przygotowywane, ale można bez problemu zrobić bogracz w domu na kuchence.

Najlepiej smakują proste dania, a niewątpliwie bogracz do takich należy, więc warto wypróbować to pyszne węgierskie danie. 

składniki
  • papryka, 3 sztuki
  • pomidory, 3 sztuki
  • ziemniaki, 5 sztuk
  • masło, 2 łyżki
  • oliwa, 1 łyżka
  • słodka papryka, 4 łyżeczki
  • ostra papryka, pół łyżeczki
  • mięso gulaszowe, ok. 600 g
  • boczek, ok. 100 g
  • cebula, duża
  • czosnek, 3 ząbki
  • ewentualnie sos sojowy, 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
  • bulion, 2-3 szklanki
  • gorąca woda
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na bogracz - wydrukować, nie giąć, kilka lat będzie służył :) Bogracz na Węgrzech, to jak u nas bigos, każdy ma swój przepis. Jednak zaręczam, że mój przepis na bogracz się sprawdzi. 

  1. Obsmażamy pokrojony w paski boczek, do chrupkości. Dodajemy masło i oliwę, potem posiekaną cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli, na koniec dodajemy posiekany lub przetarty czosneki i smażymy.
  2. Obsmażamy pokrojone w kostkę mięso, tak, żeby w środku było soczyste.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz mieloną paprykę. Dolewamy szklankę gorącej wody i wszystko mieszamy. Gotujemy całość, aż mięso będzie miękkie, na małym ogniu a w razie potrzeby dodajemy wody lub bulionu, żeby potrawa nie wyparowała. Musi być gęsty sos przykrywający mięso. Dodajemy resztę przypraw.
  4. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy całość, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Następnie dokładamy pokrojoną w kostki paprykę i gotujemy jeszcze z 5 minut.
  6. Sparzone pomidory kroimy na ćwiartki i dorzucamy do dania. Gotujemy całośc jeszcze kilka minuti gotowy bogracz podajemy, może być z pieczywem.

Smacznego.

PS. Gdy chcemy bogracz przygotować w kociołku nad ogniskiem, wszystko robimy tak samo, ale zmieniamy patelnię na kociołek.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!