Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Ulubiony przepis na bogracz

print Drukuj
Ulubiony przepis na bogracz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.4

119 ocen

Oto mój ulubiony przepis na bogracz, danie prosto z węgierskiej puszty. Nazwa bogracz wywodzi się z węgierskiej nazwy żeliwnego kociołka w którym zwykle to danie było przygotowywane, ale można bez problemu zrobić bogracz w domu na kuchence.

Najlepiej smakują proste dania, a niewątpliwie bogracz do takich należy, więc warto wypróbować to pyszne węgierskie danie. 

składniki
  • papryka, 3 sztuki
  • pomidory, 3 sztuki
  • ziemniaki, 5 sztuk
  • masło, 2 łyżki
  • oliwa, 1 łyżka
  • słodka papryka, 4 łyżeczki
  • ostra papryka, pół łyżeczki
  • mięso gulaszowe, ok. 600 g
  • boczek, ok. 100 g
  • cebula, duża
  • czosnek, 3 ząbki
  • ewentualnie sos sojowy, 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
  • bulion, 2-3 szklanki
  • gorąca woda
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na bogracz - wydrukować, nie giąć, kilka lat będzie służył :) Bogracz na Węgrzech, to jak u nas bigos, każdy ma swój przepis. Jednak zaręczam, że mój przepis na bogracz się sprawdzi. 

  1. Obsmażamy pokrojony w paski boczek, do chrupkości. Dodajemy masło i oliwę, potem posiekaną cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli, na koniec dodajemy posiekany lub przetarty czosneki i smażymy.
  2. Obsmażamy pokrojone w kostkę mięso, tak, żeby w środku było soczyste.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz mieloną paprykę. Dolewamy szklankę gorącej wody i wszystko mieszamy. Gotujemy całość, aż mięso będzie miękkie, na małym ogniu a w razie potrzeby dodajemy wody lub bulionu, żeby potrawa nie wyparowała. Musi być gęsty sos przykrywający mięso. Dodajemy resztę przypraw.
  4. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy całość, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Następnie dokładamy pokrojoną w kostki paprykę i gotujemy jeszcze z 5 minut.
  6. Sparzone pomidory kroimy na ćwiartki i dorzucamy do dania. Gotujemy całośc jeszcze kilka minuti gotowy bogracz podajemy, może być z pieczywem.

Smacznego.

PS. Gdy chcemy bogracz przygotować w kociołku nad ogniskiem, wszystko robimy tak samo, ale zmieniamy patelnię na kociołek.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!