Najlepszy przepis na bogracz
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
74 Ocen
Ilość porcji: 4
Oto sprawdzony, najlepszy przepis na bogracz z kluseczkami, wykorzystany wielokrotnie na wielu weselach, choć oczywiście dla dużej ilości osób trzeba zwiększyć składniki. Ten przepis na bogracz przeznaczony jest dla standardowych kilku osób, bo i tak wszystko zależy od tego ile jedzą :) Jest to mój ulubiony bogracz z kluseczkami.
Składniki:
- 1 kilogram mięsa na gulasz (najlepsza będzie oczywiście wołowina)
- 0,4 kg ziemniaków
- pięć pomidorów
- smalec ok. 10 dkg
- cebule sztuk dwie
- dwie papryki
- przecier pomidorowy - 1 łyżka stołowa
- trzy ząbki czosnku
- przyprawy:
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki kminku
- słodka papryka
- ostra papryka lub chili
- majeranek
- tymianek
- ziele angielskie (ja wrzucam sześć ziarenek)
- cząber
- liść laurowy (używam 3-4 listki)
- składniki na kluseczki:
- olej - około dwóch łyzek stołowych
- woda - tak na oko, wychodzi zwykle około sześciu łyżek
- maka - używam pszennej, ale chyba inna będzie zdrowsza, tak z 10 łyżek stołowych
Sposób przygotowania:
Bogracz z tego przepisu wychodzi przepyszny, stąd moja pewność, ze to najlepszy przepis na bogracz. Poszczególne kroki:
- Mięso kroimy w kostkę i smażymy na smalcu. Rumienimy posiekaną cebulę. Wszystko mieszamy i dodajemy do tego:
czosnek, który możemy wycinąć lub pokroić,
kminek,
pomidory, które wcześniej obieramy ze skóry i kroimy w kostkę,
paprykę, którą kroimy na paski,
przyprawy,
do tego dolewamy ok. pół szklanki wody. - Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie, tak z półtorej godziny. Podczas duszenia trzeba dolewać wody, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić i nie zrobić wodnistej zupy.
- Kroimy w kostkę ziemniaki i dodajemy. Zrobione wcześniej kluseczki również dodajemy, wraz z koncentratem pomidorowym. Całość dusimy kolejne pół godziny. W razie potrzeby dolewamy wody, ale z umiarem, żeby powstała gęsta potrawa.
Jak zrobić kluseczki do bogracza?
- Najpierw robimy ciasto, czyli zagniatamy mąkę, olej i wodę.
- Kluseczki mają mieć kształt podłużny i być dosyć małe, więc na takie kroimy uformowane w podłużny wałek ciasto.
- Solimy wodę i gotujemy tak z dziesięć minut.
Bogracz gotowy, smacznego!
Autor: Esme
Polecamy również
Najlepszy przepis na bogracz
Oto sprawdzony, najlepszy przepis na bogracz z kluseczkami, wykorzystany wielokrotnie na wielu weselach, choć oczywiście...Bogracz z kluseczkami
Oto przepis na najlepszy bogracz z kluseczkami, jaki znam. Znany w rodzinie od wielu lat, za każdym razem, gdy bogracz w...Przepis na bogracz
Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz...Bogracz według Makłowicza
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - sm...Ulubiony przepis na bogracz
Oto mój ulubiony przepis na bogracz, danie prosto z węgierskiej puszty. Nazwa bogracz wywodzi się z węgierskiej n...Zobacz więcej przepisów na: