Najlepszy przepis na bogracz

Najlepszy przepis na bogracz

Ocena: ★

74 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Oto sprawdzony, najlepszy przepis na bogracz z kluseczkami, wykorzystany wielokrotnie na wielu weselach, choć oczywiście dla dużej ilości osób trzeba zwiększyć składniki. Ten przepis na bogracz przeznaczony jest dla standardowych kilku osób, bo i tak wszystko zależy od tego ile jedzą :) Jest to mój ulubiony bogracz z kluseczkami.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa na gulasz (najlepsza będzie oczywiście wołowina)
  • 0,4 kg ziemniaków
  • pięć pomidorów
  • smalec ok. 10 dkg
  • cebule sztuk dwie
  • dwie papryki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka stołowa
  • trzy ząbki czosnku
  • przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki kminku
  • słodka papryka
  • ostra papryka lub chili
  • majeranek
  • tymianek
  • ziele angielskie (ja wrzucam sześć ziarenek)
  • cząber
  • liść laurowy (używam 3-4 listki)
  • składniki na kluseczki:
  • olej - około dwóch łyzek stołowych
  • woda - tak na oko, wychodzi zwykle około sześciu łyżek
  • maka - używam pszennej, ale chyba inna będzie zdrowsza, tak z 10 łyżek stołowych

Sposób przygotowania:

Bogracz z tego przepisu wychodzi przepyszny, stąd moja pewność, ze to najlepszy przepis na bogracz. Poszczególne kroki:

  1. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na smalcu. Rumienimy posiekaną cebulę. Wszystko mieszamy i dodajemy do tego:
    czosnek, który możemy wycinąć lub pokroić,
    kminek,
    pomidory, które wcześniej obieramy ze skóry i kroimy w kostkę,
    paprykę, którą kroimy na paski,
    przyprawy,
    do tego dolewamy ok. pół szklanki wody.
  2. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie, tak z półtorej godziny. Podczas duszenia trzeba dolewać wody, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić i nie zrobić wodnistej zupy.
  3. Kroimy w kostkę ziemniaki i dodajemy. Zrobione wcześniej kluseczki również dodajemy, wraz z koncentratem pomidorowym. Całość dusimy kolejne pół godziny. W razie potrzeby dolewamy wody, ale z umiarem, żeby powstała gęsta potrawa.

Jak zrobić kluseczki do bogracza?

  1. Najpierw robimy ciasto, czyli zagniatamy mąkę, olej i wodę.
  2. Kluseczki mają mieć kształt podłużny i być dosyć małe, więc na takie kroimy uformowane w podłużny wałek ciasto.
  3. Solimy wodę i gotujemy tak z dziesięć minut.

Bogracz gotowy, smacznego!

Autor: Esme

Polecamy nasze przepisy