Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Najlepszy przepis na bogracz

print Drukuj
Najlepszy przepis na bogracz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.0

74 ocen

Oto sprawdzony, najlepszy przepis na bogracz z kluseczkami, wykorzystany wielokrotnie na wielu weselach, choć oczywiście dla dużej ilości osób trzeba zwiększyć składniki. Ten przepis na bogracz przeznaczony jest dla standardowych kilku osób, bo i tak wszystko zależy od tego ile jedzą :) Jest to mój ulubiony bogracz z kluseczkami.

składniki
  • 1 kilogram mięsa na gulasz (najlepsza będzie oczywiście wołowina)
  • 0,4 kg ziemniaków
  • pięć pomidorów
  • smalec ok. 10 dkg
  • cebule sztuk dwie
  • dwie papryki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka stołowa
  • trzy ząbki czosnku
  • przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki kminku
  • słodka papryka
  • ostra papryka lub chili
  • majeranek
  • tymianek
  • ziele angielskie (ja wrzucam sześć ziarenek)
  • cząber
  • liść laurowy (używam 3-4 listki)
  • składniki na kluseczki:
  • olej - około dwóch łyzek stołowych
  • woda - tak na oko, wychodzi zwykle około sześciu łyżek
  • maka - używam pszennej, ale chyba inna będzie zdrowsza, tak z 10 łyżek stołowych
sposób przygotowania

Bogracz z tego przepisu wychodzi przepyszny, stąd moja pewność, ze to najlepszy przepis na bogracz. Poszczególne kroki:

  1. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na smalcu. Rumienimy posiekaną cebulę. Wszystko mieszamy i dodajemy do tego:
    czosnek, który możemy wycinąć lub pokroić,
    kminek,
    pomidory, które wcześniej obieramy ze skóry i kroimy w kostkę,
    paprykę, którą kroimy na paski,
    przyprawy,
    do tego dolewamy ok. pół szklanki wody.
  2. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie, tak z półtorej godziny. Podczas duszenia trzeba dolewać wody, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić i nie zrobić wodnistej zupy.
  3. Kroimy w kostkę ziemniaki i dodajemy. Zrobione wcześniej kluseczki również dodajemy, wraz z koncentratem pomidorowym. Całość dusimy kolejne pół godziny. W razie potrzeby dolewamy wody, ale z umiarem, żeby powstała gęsta potrawa.

Jak zrobić kluseczki do bogracza?

  1. Najpierw robimy ciasto, czyli zagniatamy mąkę, olej i wodę.
  2. Kluseczki mają mieć kształt podłużny i być dosyć małe, więc na takie kroimy uformowane w podłużny wałek ciasto.
  3. Solimy wodę i gotujemy tak z dziesięć minut.

Bogracz gotowy, smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!