czosnek, który możemy wycinąć lub pokroić,
kminek,
pomidory, które wcześniej obieramy ze skóry i kroimy w kostkę,
paprykę, którą kroimy na paski,
przyprawy,
do tego dolewamy ok. pół szklanki wody.
Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie, tak z półtorej godziny. Podczas duszenia trzeba dolewać wody, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić i nie zrobić wodnistej zupy.Kroimy w kostkę ziemniaki i dodajemy. Zrobione wcześniej kluseczki również dodajemy, wraz z koncentratem pomidorowym. Całość dusimy kolejne pół godziny. W razie potrzeby dolewamy wody, ale z umiarem, żeby powstała gęsta potrawa.Jak zrobić kluseczki do bogracza?
- Najpierw robimy ciasto, czyli zagniatamy mąkę, olej i wodę.
- Kluseczki mają mieć kształt podłużny i być dosyć małe, więc na takie kroimy uformowane w podłużny wałek ciasto.
- Solimy wodę i gotujemy tak z dziesięć minut.
Bogracz gotowy, smacznego!
Drukuj
Bogracz z kluseczkami
Oto przepis na najlepszy bogracz z kluseczkami, jaki znam. Znany w rodzinie od wielu lat, za każdym razem, gdy bogracz w te wersji stoi na stole wzbudza zachwyt domowników :) Bogracz z kluseczkami - niebo w gębie, każdemu polecam! Nawet dzieciom zasmakuje. Mój skarbuś aż zajada się moim bograczem z kluseczkami.
Ulubiony przepis na bogracz
Oto mój ulubiony przepis na bogracz, danie prosto z węgierskiej puszty. Nazwa bogracz wywodzi się z węgierskiej nazwy żeliwnego kociołka w którym zwykle to danie było przygotowywane, ale można bez problemu zrobić bogracz w domu na kuchence.
Najlepiej smakują proste dania, a niewątpliwie bogracz do takich należy, więc warto wypróbować to pyszne węgierskie danie.
Przepis na bogracz
Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz, od bogracs, czyli kociołka. Przepis na bogracz jest prosty (w końcu danie pasterzy), za to danie - mega pyszne!
Gęsty, pożywny bogracz nasyci i rozgrzeje każdego. Można podawać również bogracz z kluseczkami i z łyżką kwaśnej śmietany. Niebo w gębie!
Węgierski bogracz
Przepis na bogracz - pyszna węgierska potrawa, bardzo popularne danie na polskich weselach. Bogracz ma konsystencję zupy gulaszowej i podczas przygotowywania trzeba o tym pamiętać, żeby nie rozwodnić tej pysznej potrawy, jaką jest bogracz. Gdy już nam wyjdzie to niebo w gębie, nasi baratankowie z Węgier mają nosa do jedzenia.
A więc do dzieła, oto przepis na bogracz.
Bogracz według Makłowicza
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier".
Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
Pierogi ruskie
Przepisy na pierogi ruskie to chyba najpopularniejsze przepisy na pierogi w polskiej kuchni. Nie ma co się dziwić, bo pierogi ruskie są bardzo smaczne, a przepis na pierogi ruskie to nie fizyka jądrowa :) I pasują na stół cały rok, po prostu same zalety. Także ruskie podali!
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana jest prosta, pożywna i smaczna. W moim domu uwielbiają ją wszyscy. W takiej klasycznej formie, zapiekanka ziemniaczana może z powodzeniem stanowić danie główne, albo być dodatkiem do mięsa lub innych warzyw. Spróbuj prostej zapiekanki ziemniaczanej!
indyk w warzywach
KRUCHY I SMACZNY INDYK W WARZYWACH TO PROPOZYCJA NA ZDROWY I SMACZNY POSIŁEK
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×