czosnek, który możemy wycinąć lub pokroić,
kminek,
pomidory, które wcześniej obieramy ze skóry i kroimy w kostkę,
paprykę, którą kroimy na paski,
przyprawy,
do tego dolewamy ok. pół szklanki wody.
Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie, tak z półtorej godziny. Podczas duszenia trzeba dolewać wody, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić i nie zrobić wodnistej zupy.Kroimy w kostkę ziemniaki i dodajemy. Zrobione wcześniej kluseczki również dodajemy, wraz z koncentratem pomidorowym. Całość dusimy kolejne pół godziny. W razie potrzeby dolewamy wody, ale z umiarem, żeby powstała gęsta potrawa.Jak zrobić kluseczki do bogracza?
- Najpierw robimy ciasto, czyli zagniatamy mąkę, olej i wodę.
- Kluseczki mają mieć kształt podłużny i być dosyć małe, więc na takie kroimy uformowane w podłużny wałek ciasto.
- Solimy wodę i gotujemy tak z dziesięć minut.
Bogracz gotowy, smacznego!
Drukuj Bogracz z kluseczkami
Oto przepis na najlepszy bogracz z kluseczkami, jaki znam. Znany w rodzinie od wielu lat, za każdym razem, gdy bogracz w te wersji stoi na stole wzbudza zachwyt domowników :) Bogracz z kluseczkami - niebo w gębie, każdemu polecam! Nawet dzieciom zasmakuje. Mój skarbuś aż zajada się moim bograczem z kluseczkami.
Ulubiony przepis na bogracz
Oto mój ulubiony przepis na bogracz, danie prosto z węgierskiej puszty. Nazwa bogracz wywodzi się z węgierskiej nazwy żeliwnego kociołka w którym zwykle to danie było przygotowywane, ale można bez problemu zrobić bogracz w domu na kuchence.
Najlepiej smakują proste dania, a niewątpliwie bogracz do takich należy, więc warto wypróbować to pyszne węgierskie danie.
Przepis na bogracz
Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz, od bogracs, czyli kociołka. Przepis na bogracz jest prosty (w końcu danie pasterzy), za to danie - mega pyszne!
Gęsty, pożywny bogracz nasyci i rozgrzeje każdego. Można podawać również bogracz z kluseczkami i z łyżką kwaśnej śmietany. Niebo w gębie!
Węgierski bogracz
Przepis na bogracz - pyszna węgierska potrawa, bardzo popularne danie na polskich weselach. Bogracz ma konsystencję zupy gulaszowej i podczas przygotowywania trzeba o tym pamiętać, żeby nie rozwodnić tej pysznej potrawy, jaką jest bogracz. Gdy już nam wyjdzie to niebo w gębie, nasi baratankowie z Węgier mają nosa do jedzenia.
A więc do dzieła, oto przepis na bogracz.
Bogracz według Makłowicza
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier".
Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
Łazanki
Łazanki z kapustą - danie obiadowe, którego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto bo pyszne. Polecam przepis na łazanki!
Wytrawna tarta
Wytrawna tarta to wspaniała propozycja na bezmięsny i syty obiad. W tej tarcie wszystko smakowo do siebie pasuje. Przygotowując tartę musimy pamiętać, że farszu nie solimy ponieważ ser feta jest bardzo słony.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję!
Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy!
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×