Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Węgierski bogracz

print Drukuj
Węgierski bogracz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.3

106 ocen

Przepis na bogracz - pyszna węgierska potrawa, bardzo popularne danie na polskich weselach. Bogracz ma konsystencję zupy gulaszowej i podczas przygotowywania trzeba o tym pamiętać, żeby nie rozwodnić tej pysznej potrawy, jaką jest bogracz. Gdy już nam wyjdzie to niebo w gębie, nasi baratankowie z Węgier mają nosa do jedzenia. 

A więc do dzieła, oto przepis na bogracz.

składniki
  • mięso gulaszowe najlepiej ok. pół kilo
  • przecier pomidorowy
  • dwie cebule
  • 2 papryki czerwone
  • czosnek ok. 3 ząbków
  • pomidor, jeden, najlepiej jak największy
  • kawałek selera, marchewka, pietruszka ( nie natka tylko korzeń!)
  • dwie łyżki stołowe smalcu
  • papryczka chili, ewentualnie mielona ostra papryka
  • przyprawy:
  • kminek, sól, pieprz, liść laurowy, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
sposób przygotowania

Oto bogracz, najpopularniejsza potrawa na polskich weselach:

  1. Kroimy cebulę, czosnek, dusimy na smalcu, aż się zarumienią. Kroimy mięso na kawałki (kostka) i dorzucamy razem z kminkiem. Całość dusimy, aż mięso zmięknie. Dorzucamy pomidora oraz przecier pomidorowy.
  2. Dokładamy następnie pokrojone wcześniej w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Przyprawiamy przyprawami. Przykrywamy i dusimy, można dodać wody, tylko trzeba pamiętać, żeby potrawy nie rozwodnić. Bogracz jest gęstą potrawą.
  3. Gdy cebula będzie prawie że rozpuszczona - dokładamy paprykę, którą wcześniej kroimy w kostkę. Znowu całość dusimy pod przykryciem, aż wszystko nabierze jednolitej, pysznej i gęstej konsystencji.

Bogracz podajemy najczęściej z pieczywem.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!