Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Węgierski bogracz

print Drukuj
Węgierski bogracz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.3

106 ocen

Przepis na bogracz - pyszna węgierska potrawa, bardzo popularne danie na polskich weselach. Bogracz ma konsystencję zupy gulaszowej i podczas przygotowywania trzeba o tym pamiętać, żeby nie rozwodnić tej pysznej potrawy, jaką jest bogracz. Gdy już nam wyjdzie to niebo w gębie, nasi baratankowie z Węgier mają nosa do jedzenia. 

A więc do dzieła, oto przepis na bogracz.

składniki
  • mięso gulaszowe najlepiej ok. pół kilo
  • przecier pomidorowy
  • dwie cebule
  • 2 papryki czerwone
  • czosnek ok. 3 ząbków
  • pomidor, jeden, najlepiej jak największy
  • kawałek selera, marchewka, pietruszka ( nie natka tylko korzeń!)
  • dwie łyżki stołowe smalcu
  • papryczka chili, ewentualnie mielona ostra papryka
  • przyprawy:
  • kminek, sól, pieprz, liść laurowy, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
sposób przygotowania

Oto bogracz, najpopularniejsza potrawa na polskich weselach:

  1. Kroimy cebulę, czosnek, dusimy na smalcu, aż się zarumienią. Kroimy mięso na kawałki (kostka) i dorzucamy razem z kminkiem. Całość dusimy, aż mięso zmięknie. Dorzucamy pomidora oraz przecier pomidorowy.
  2. Dokładamy następnie pokrojone wcześniej w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Przyprawiamy przyprawami. Przykrywamy i dusimy, można dodać wody, tylko trzeba pamiętać, żeby potrawy nie rozwodnić. Bogracz jest gęstą potrawą.
  3. Gdy cebula będzie prawie że rozpuszczona - dokładamy paprykę, którą wcześniej kroimy w kostkę. Znowu całość dusimy pod przykryciem, aż wszystko nabierze jednolitej, pysznej i gęstej konsystencji.

Bogracz podajemy najczęściej z pieczywem.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!