Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Przepis na bogracz

print Drukuj
Przepis na bogracz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
2.8

29 ocen

Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz, od bogracs, czyli kociołka. Przepis na bogracz jest prosty (w końcu danie pasterzy), za to danie - mega pyszne!

Gęsty, pożywny bogracz nasyci i rozgrzeje każdego. Można podawać również bogracz z kluseczkami i z łyżką kwaśnej śmietany. Niebo w gębie!

składniki
  • mięso, 1 kilogram, zwykle schab lub łopatka
  • papryka: 2 czerwone, 2 zielone
  • cebula szt. 2
  • kilogram pomidorów
  • 0,4 kg ziemniaków
  • chili w proszku lub też papryczki chili, dwie sztuki
  • szklanka bulionu
  • śmietana 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy:
  • ziele angielskie, 4 ziarnka
  • liście laurowe, 3 listki
  • łyżeczka majeranku
  • sól 
  • pieprz
  • koperek do posypania
  • kluski do bogracza:
  • olej, 2 łyżki
  • woda, 6 łyżek
  • maka pszenna, 10 łyżek
sposób przygotowania

Przepis na bogracz nie jest skomplikowany, warto czasem popróbować go zrobić nad ogniskiem, w oryginalnym kociołku, wtedy najlepiej smakuje.

  1. Na patelni na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. 
  2. Posiekaną cebulę zeszklić, pod koniec dodać posiekany czosnek, zarumienić. 
  3. Paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i czosnku, dusić do miękkości.
  4. Pomidory pokroić w kostkę, wcześniej sparzyć, dodać do mięsa. 
  5. Całość zmieszać, dodać z przypraw ziele angielskie, liście laurowe i dusić na malutkim ogniu, aż mięso zmięknie, tak około półtorej godziny. 
  6. Można dodawać bulionu, żeby była gęsta konsystecja.
  7. Kluseczki do bogracza:
    zagnieść na jednolite ciasto olej, wodę i mąkę. Uformować wałki z ciasta, pokroić na kawałki o długości ok. dwóch centymetrów. Przez ok. 10 minut gotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odłożyć.
  8. Do mięsa i warzyw dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, koncentrat pomidorowy oraz kluski. Dodać resztę przypraw i gotować tak z pół godziny.
  9. Gdyby potrawa była za gęsta można dolać resztę bulionu.
  10. Podawać ze śmietaną posypaną koperkiem.
  11. Bogracz z kluseczkami gotowy do jedzenia.

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!