Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Przepis na bogracz

print Drukuj
Przepis na bogracz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
2.8

29 ocen

Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz, od bogracs, czyli kociołka. Przepis na bogracz jest prosty (w końcu danie pasterzy), za to danie - mega pyszne!

Gęsty, pożywny bogracz nasyci i rozgrzeje każdego. Można podawać również bogracz z kluseczkami i z łyżką kwaśnej śmietany. Niebo w gębie!

składniki
  • mięso, 1 kilogram, zwykle schab lub łopatka
  • papryka: 2 czerwone, 2 zielone
  • cebula szt. 2
  • kilogram pomidorów
  • 0,4 kg ziemniaków
  • chili w proszku lub też papryczki chili, dwie sztuki
  • szklanka bulionu
  • śmietana 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy:
  • ziele angielskie, 4 ziarnka
  • liście laurowe, 3 listki
  • łyżeczka majeranku
  • sól 
  • pieprz
  • koperek do posypania
  • kluski do bogracza:
  • olej, 2 łyżki
  • woda, 6 łyżek
  • maka pszenna, 10 łyżek
sposób przygotowania

Przepis na bogracz nie jest skomplikowany, warto czasem popróbować go zrobić nad ogniskiem, w oryginalnym kociołku, wtedy najlepiej smakuje.

  1. Na patelni na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. 
  2. Posiekaną cebulę zeszklić, pod koniec dodać posiekany czosnek, zarumienić. 
  3. Paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i czosnku, dusić do miękkości.
  4. Pomidory pokroić w kostkę, wcześniej sparzyć, dodać do mięsa. 
  5. Całość zmieszać, dodać z przypraw ziele angielskie, liście laurowe i dusić na malutkim ogniu, aż mięso zmięknie, tak około półtorej godziny. 
  6. Można dodawać bulionu, żeby była gęsta konsystecja.
  7. Kluseczki do bogracza:
    zagnieść na jednolite ciasto olej, wodę i mąkę. Uformować wałki z ciasta, pokroić na kawałki o długości ok. dwóch centymetrów. Przez ok. 10 minut gotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odłożyć.
  8. Do mięsa i warzyw dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, koncentrat pomidorowy oraz kluski. Dodać resztę przypraw i gotować tak z pół godziny.
  9. Gdyby potrawa była za gęsta można dolać resztę bulionu.
  10. Podawać ze śmietaną posypaną koperkiem.
  11. Bogracz z kluseczkami gotowy do jedzenia.

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!