Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Przepis na bogracz

print Drukuj
Przepis na bogracz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
2.8

29 ocen

Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz, od bogracs, czyli kociołka. Przepis na bogracz jest prosty (w końcu danie pasterzy), za to danie - mega pyszne!

Gęsty, pożywny bogracz nasyci i rozgrzeje każdego. Można podawać również bogracz z kluseczkami i z łyżką kwaśnej śmietany. Niebo w gębie!

składniki
  • mięso, 1 kilogram, zwykle schab lub łopatka
  • papryka: 2 czerwone, 2 zielone
  • cebula szt. 2
  • kilogram pomidorów
  • 0,4 kg ziemniaków
  • chili w proszku lub też papryczki chili, dwie sztuki
  • szklanka bulionu
  • śmietana 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy:
  • ziele angielskie, 4 ziarnka
  • liście laurowe, 3 listki
  • łyżeczka majeranku
  • sól 
  • pieprz
  • koperek do posypania
  • kluski do bogracza:
  • olej, 2 łyżki
  • woda, 6 łyżek
  • maka pszenna, 10 łyżek
sposób przygotowania

Przepis na bogracz nie jest skomplikowany, warto czasem popróbować go zrobić nad ogniskiem, w oryginalnym kociołku, wtedy najlepiej smakuje.

  1. Na patelni na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. 
  2. Posiekaną cebulę zeszklić, pod koniec dodać posiekany czosnek, zarumienić. 
  3. Paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i czosnku, dusić do miękkości.
  4. Pomidory pokroić w kostkę, wcześniej sparzyć, dodać do mięsa. 
  5. Całość zmieszać, dodać z przypraw ziele angielskie, liście laurowe i dusić na malutkim ogniu, aż mięso zmięknie, tak około półtorej godziny. 
  6. Można dodawać bulionu, żeby była gęsta konsystecja.
  7. Kluseczki do bogracza:
    zagnieść na jednolite ciasto olej, wodę i mąkę. Uformować wałki z ciasta, pokroić na kawałki o długości ok. dwóch centymetrów. Przez ok. 10 minut gotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odłożyć.
  8. Do mięsa i warzyw dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, koncentrat pomidorowy oraz kluski. Dodać resztę przypraw i gotować tak z pół godziny.
  9. Gdyby potrawa była za gęsta można dolać resztę bulionu.
  10. Podawać ze śmietaną posypaną koperkiem.
  11. Bogracz z kluseczkami gotowy do jedzenia.

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić kluski na parze
Gwiazdka

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   przepis na pampuchy czyli kluski na parze!
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!