Kuleczki w sosie myśliwskim

Kuleczki w sosie myśliwskim

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Uwielbiam każdy sos gdzie są dodane suszone grzyby z dodatkiem ziemniaków danie jest pyszne.

Składniki:

·       60 dag mięsa mielonego

·       Pieprz

·       Sól

·       Trochę  czosnku

·       10 dag boczku wędzonego

·       4 ogórki konserwowe

·       10 dag pieczarek

·       4 suszone podgrzybki

·       3 łyżki ketchupu pikantnego

·       4 łyżki mąki pszennej

·       3 listki laurowe

·       Cebula

·       ½ szk. bułki tartej

·       Jajko

·        

·       Chili

·       Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.   Wykładamy mięso  do miski.

2.   Obieramy cebulę i drobno kroimy, cześć dodajemy do mięsa.

3.   Jajko wbijamy  i dodajemy czosnek.

4.   Wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem oraz solą.

5.   Dokładnie mieszamy i robimy małe kotleciki.

6.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

7.   Boczek kroimy drobno, następnie podsmażamy na rozgrzanym  oleju.

8.   Dodajmy drugą część pokrojonej cebuli.

9.   Pieczarki kroimy i również dodajemy do boczku.

10.        Doprawiamy pieprzem oraz solą.

11.        Na koniec dodajemy pokrojone w słupki ogórki.

12.        W garnku gotujemy 1 ½ szk. wody i przekładamy pieczarki z ogórkiem oraz boczkiem, dokładamy suszone grzyby , ketchup oraz liść laurowy, gotujemy.

13.        Mąkę rozrabiamy w małej ilość zimnej wody i hartujemy sos.

14.        Na koniec wkładamy kuleczki mięsne, chwilę gotujemy.

15.        Danie gotowe.

16.        Smacznego.

 

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy