Zupa szczawiowa
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 6
Zielona, lekko kwaskowata "szczawiówka", jak ją potocznie nazywamy, jest kojarzona z "wiejskim" i "letnim" smakiem. Zupa szczawiowa jest m.in. elementem tradycyjnej kuchni polskiej, ale także żydowskiej. Uwielbiam szczawiową z kawałkami pumpernikla i dlatego podaję tu przepis. Proszę spróbować.
Składniki:
- 1/2 kg szczawiu
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- kromka pumpernikla pokrojonego w kostkę
Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa, tak jak ją robię:
- Szczaw myjemy, suszymy, kroimy drobno i lekko solimy.
- W tym czasie roztapiamy w garnku masło i przekładamy do niego szczaw. Smażymy ok 5 min.
- Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnego bulionu i wlewamy do szczawiu.
- Następnie wlewamy stopniowo resztę bulionu i mieszamy aż do zagotowania. Gotujemy przez 10 min.
- Zupę szczawiową zestawiamy z ognia, doprawiamy do smaku śmietaną, solą i pieprzem. Przez chwilkę jeszcze gotujemy.
- Zupa szczawiowa najlepiej smakuje z połówkami ugotowanych na twardo jajek i kostkami pumpernikla.
Smacznego
Autor: Konstancja
Polecamy również
Błyskawiczna szczawiowa
Przepis na zupę szczawiową. A zupa szczawiowa to zupa lekka, pożywna i orzeźwiająca. Także polecam przepis na szcza...Zupa szczawiowa z koperkiem
Oto zupa szczawiowa z koperkiem, mój ulubiony przepis, koniecznie z dużą ilością koperku. Moja zupa szczawiowa je...Barszcz szczawiowy z jajkiem
Taki barszcz szczawiowy, również możemy podawać z ziemniakami.Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa - tradycyjne polskie danie! Najlepiej smakuje, gdy przygotujemy ją ze świeżego szczawiu i podamy z jajki...Zupa szczawiowa
Zielona, lekko kwaskowata "szczawiówka", jak ją potocznie nazywamy, jest kojarzona z "wiejskim" i "letnim" smakie...Zobacz więcej przepisów na: