Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Zielona, lekko kwaskowata "szczawiówka", jak ją potocznie nazywamy, jest kojarzona z "wiejskim" i "letnim" smakiem. Zupa szczawiowa jest m.in. elementem tradycyjnej kuchni polskiej, ale także żydowskiej. Uwielbiam szczawiową z kawałkami pumpernikla i dlatego podaję tu przepis. Proszę spróbować.

Składniki:

  • 1/2 kg szczawiu
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • kromka pumpernikla pokrojonego w kostkę

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa, tak jak ją robię:

  1. Szczaw myjemy, suszymy, kroimy drobno i lekko solimy.
  2. W tym czasie roztapiamy w garnku masło i przekładamy do niego szczaw. Smażymy ok 5 min.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnego bulionu i wlewamy do szczawiu.
  4. Następnie wlewamy stopniowo resztę bulionu i mieszamy aż do zagotowania. Gotujemy przez 10 min.
  5. Zupę szczawiową zestawiamy z ognia, doprawiamy do smaku śmietaną, solą i pieprzem. Przez chwilkę jeszcze gotujemy.
  6. Zupa szczawiowa najlepiej smakuje z połówkami ugotowanych na twardo jajek i kostkami pumpernikla.

 

Smacznego

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy