Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Zupa pieczarkowa mojej babci

print Drukuj
Zupa pieczarkowa mojej babci

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.0

38 ocen

Zupa pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni. Jej wyjątkowy smak sprawia, że lubi ją większość z nas. Zupa pieczarkowa na wołowinie smakuje niepowtarzalnie. Dziś przepis na pyszną zupę pieczarkową, jaki możecie przygotować sami we własnym domu. To przepis mojej babci :)

składniki
  • Pieczarki – 0,5 kg
  • Wołowina z kością – porcja na zupę
  • Marchewka – 3 szt 
  • Por – 1 szt
  • Seler – 1 szt
  • Pietruszka – 1 szt
  • Cebula – 1 szt
  • Liście laurowe – 3 szt
  • Ziele angielskie – 5 zianek
  • Pieprz
  • Sól
  • Słodka śmietana
  • Mąka do zagęszczenia zupy
  • Makaron
sposób przygotowania

Zupa pieczarkowa smakuje cały rok, na szczęście jej główny składnik, czyli pieczarki można kupić cały rok.

  1. Zaczynamy od przygotowania rosołu – bulionu, który stanowi bazę. Do garnka ok. 2 litrowego wrzucamy mięso. Gotujemy na małym ogniu aż porcja rosołowa będzie już miękka. Dodajemy marchewkę, por, cebulę i seler. Jeśli dysponujecie kuchnią gazową, warto cebulę, przed wrzuceniem do garnka, nieco opalić nad płomieniem. Następnie wrzucamy przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy, trochę pietruszki. Zostawiamy garnek na bardzo małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu trzeba koniecznie spróbować rosołu, czy jest wystarczająco doprawiony i czy po prostu nam smakuje.
  2. Teraz przechodzimy do przygotowania właściwej zupy pieczarkowej:
  3. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka z bulionem. Gotujemy aż pieczarki będą miękkie.
  4. Dodajemy słodką śmietankę.
  5. Możemy też dodać nieco mąki. Zupa pieczarkowa będzie miała lepszą konsystencję.
  6. Podajemy z makaronem.

Zupa pieczarkowa jest po prostu wyśmienita. Spróbujcie sami!

Ocena:
4.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!