Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Zupa pieczarkowa mojej babci

print Drukuj
Zupa pieczarkowa mojej babci

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.0

38 ocen

Zupa pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni. Jej wyjątkowy smak sprawia, że lubi ją większość z nas. Zupa pieczarkowa na wołowinie smakuje niepowtarzalnie. Dziś przepis na pyszną zupę pieczarkową, jaki możecie przygotować sami we własnym domu. To przepis mojej babci :)

składniki
  • Pieczarki – 0,5 kg
  • Wołowina z kością – porcja na zupę
  • Marchewka – 3 szt 
  • Por – 1 szt
  • Seler – 1 szt
  • Pietruszka – 1 szt
  • Cebula – 1 szt
  • Liście laurowe – 3 szt
  • Ziele angielskie – 5 zianek
  • Pieprz
  • Sól
  • Słodka śmietana
  • Mąka do zagęszczenia zupy
  • Makaron
sposób przygotowania

Zupa pieczarkowa smakuje cały rok, na szczęście jej główny składnik, czyli pieczarki można kupić cały rok.

  1. Zaczynamy od przygotowania rosołu – bulionu, który stanowi bazę. Do garnka ok. 2 litrowego wrzucamy mięso. Gotujemy na małym ogniu aż porcja rosołowa będzie już miękka. Dodajemy marchewkę, por, cebulę i seler. Jeśli dysponujecie kuchnią gazową, warto cebulę, przed wrzuceniem do garnka, nieco opalić nad płomieniem. Następnie wrzucamy przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy, trochę pietruszki. Zostawiamy garnek na bardzo małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu trzeba koniecznie spróbować rosołu, czy jest wystarczająco doprawiony i czy po prostu nam smakuje.
  2. Teraz przechodzimy do przygotowania właściwej zupy pieczarkowej:
  3. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka z bulionem. Gotujemy aż pieczarki będą miękkie.
  4. Dodajemy słodką śmietankę.
  5. Możemy też dodać nieco mąki. Zupa pieczarkowa będzie miała lepszą konsystencję.
  6. Podajemy z makaronem.

Zupa pieczarkowa jest po prostu wyśmienita. Spróbujcie sami!

Ocena:
4.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!