Gęsta zupa gulaszowa

Gęsta zupa gulaszowa

Ocena: ★

24 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zupa gulaszowa nie jest lekką potrawą na lunch, ale dla mnie, to królowa zup. Moja ulubiona zupa gulaszowa jest gęsta i aromatyczna. Świetnie przyprawiona, pełna warzyw i miękkich kawałków mięsa jest popisową potrawą w mojej męskiej kuchni.

Składniki:

  • mięso wieprzowe - 1 kg (pół na pół karkówki i łopatki)
  • cebula - 2 duże
  • smalec - 2 łyżki
  • czosnek - 5 ząbków
  • słodka papryka w proszku - 2 łyżki
  • czerwona papryka - 3
  • puszka pomidorów krojonych - 1
  • bulion warzywny - 1,5 l
  • liście laurowe - 2
  • marchewka - 2 średnie
  • suszone grzybki - 3
  • ziemniaki - 4
  • majeranek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jak ugotować gęstą zupę gulaszową?

  1. W dużym garnku rozgrzej smalec.
  2. Dorzuć posiekaną cebulę i mieszając podsmaż.
  3. Mięso pokrój w niedużą kostkę i dodaj do cebuli. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku i mieszając smaż przez około 3 minuty.
  4. Dodaj pomidory i gotuj przez chwilę. Następnie dolej bulion oraz wodę z suszonych grzybów, liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojone grzyby oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.
  5. Garnek przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.
  6. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Według mnie, taka gęsta zupa gulaszowa jest idealna na jesień. Podawana ze świeżym pieczywem, nie ma sobie równych. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy