Forszmak - prosty przepis!
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
6 Ocen
Ilość porcji: 4
Jak zrobić forszmak? Bardzo prosto, przepis na forszmak jest łatwy, a forszmak to pyszne danie, które szczególnie sprawdzi się po Świętach, gdy mamy pełne lodówki domowej wędliny i ciężko coś z tym zrobić. Bo forszmak to w skrócie - podsmażone domowe pieczyste plus koncentrat pomidorowy, ogórki i cebula :) Także polecam ten przepis na forszmak, a na pewno nie pożałujecie :)
Składniki:
- bulion - 3 szklanki
- ogórki kiszone 2 szt.
- cebula - 1 szt.
- mąka - 1/2 łyżki
- domowe pieczone mięso, wędlina, boczek, kiełbasa - tak ok. 350 g
- masło - łyżka
- olej - łyżka
- cebula - 1 szt.
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- sól
- pieprz
- majeranek, papryka słodka - 2 łyżeczki
- listek laurowy i ziele angielskie
- ostra papryka - szczypta
Sposób przygotowania:
Jak zrobic forszmak? Najlepiej tak, jak brzmi poniższy przepis na forszmak, mamy gotowe danie po krótkim czasie. A warto domowy forszmak zrobić, bo naprawdę przepis jest łatwy. Kto do tej pory forszmak na weselach tylko próbował, ma szansę sprawdzić, jak można łatwo zrobić forszmak w domu :)
- Na początek musimy pokroić nasz mięsny wkład. Można na paseczki wędlinę, można na kawałki mięso - jak kto lubi.
- Pokrojone smażymy na patelni w razie potzrebu posiłkując się olejem. Gdy już dobrze wszystko usmażymy to wkładamy do garnka, a na tej samej patelni smazymy teraz pokrojoną w piórka cebulę.
- Cebulę po zeszkleniu dodajemy do mięsa, dolewamy goracy bulion i wszystko przyprawiamy paprykami oraz zielem angielskim i listkiem i stawiamy na ogień.
- Gdy się zagotuje, gotujemy przez około kwadrans a potem dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowyi wszystko jeszcze gotujemy ok. 10 minut, 2 minuty przed końcem dodajemy majeranek, pieprz i w zalezności od potzreby sól - pamiętajmy, że wędliny są słone, więc żeby nie przesadzić.
- Teraz robimy zasmażkę, czyli na maśle podsmażamy mąkę, do niej dodajemy kilka łyżek forszmaku, mieszamy i dodajemy zasmażkę do garnka. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy, aż forszmak odparuje i będzie gęsty.
Najlepiej forszmak smakuje podawany z pieczywem.
Wspaniały forszmak gotowy.
Smacznego!
Autor: Rumcajs
Polecamy również
Forszmak - prosty przepis!
Jak zrobić forszmak? Bardzo prosto, przepis na forszmak jest łatwy, a forszmak to pyszne danie, które szczeg&oacu...Zupa na sposób cygański
Sprawdzony przepis na zupę gulaszową. Pyszny i sycący obiad. Zupę bardzo często przygotowuję w sezonie zimowym. Cudownie...Gulaszowa
Przepis na zupę gulaszową - rozgrzewająca i pełna warzyw gulaszowa idealna na obiad w chłodny dzień. Polecam sprawdzony...Prosta zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to potrawa rodem z Węgier. Ponieważ Polacy nie stronią do sytych zup rozgrzewających w chłodniejsze pory...Gęsta zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa nie jest lekką potrawą na lunch, ale dla mnie, to królowa zup. Moja ulubiona zupa gulaszowa jest g...Zobacz więcej przepisów na: