Polecamy dzisiaj:

Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Forszmak - prosty przepis!

print Drukuj
Forszmak - prosty przepis!

shutterstock.cm

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.0

6 ocen

Jak zrobić forszmak? Bardzo prosto, przepis na forszmak jest łatwy, a forszmak to pyszne danie, które szczególnie sprawdzi się po Świętach, gdy mamy pełne lodówki domowej wędliny i ciężko coś z tym zrobić. Bo forszmak to w skrócie - podsmażone domowe pieczyste plus koncentrat pomidorowy, ogórki i cebula :) Także polecam ten przepis na forszmak, a na pewno nie pożałujecie :)

składniki
  • bulion - 3 szklanki
  • ogórki kiszone 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • mąka - 1/2 łyżki
  • domowe pieczone mięso, wędlina, boczek, kiełbasa - tak ok. 350 g
  • masło - łyżka
  • olej - łyżka
  • cebula - 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek, papryka słodka - 2 łyżeczki
  • listek laurowy i ziele angielskie
  • ostra papryka - szczypta
sposób przygotowania

Jak zrobic forszmak? Najlepiej tak, jak brzmi poniższy przepis na forszmak, mamy gotowe danie po krótkim czasie. A warto domowy forszmak zrobić, bo naprawdę przepis jest łatwy. Kto do tej pory forszmak na weselach tylko próbował, ma szansę sprawdzić, jak można łatwo zrobić forszmak w domu :)

  1. Na początek musimy pokroić nasz mięsny wkład. Można na paseczki wędlinę, można na kawałki mięso - jak kto lubi.
  2. Pokrojone smażymy na patelni w razie potzrebu posiłkując się olejem. Gdy już dobrze wszystko usmażymy to wkładamy do garnka, a na tej samej patelni smazymy teraz pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Cebulę po zeszkleniu dodajemy do mięsa, dolewamy goracy bulion i wszystko przyprawiamy paprykami oraz zielem angielskim i listkiem i stawiamy na ogień.
  4. Gdy się zagotuje, gotujemy przez około kwadrans a potem dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowyi wszystko jeszcze gotujemy ok. 10 minut, 2 minuty przed końcem dodajemy majeranek, pieprz i w zalezności od potzreby sól - pamiętajmy, że wędliny są słone, więc żeby nie przesadzić.
  5. Teraz robimy zasmażkę, czyli na maśle podsmażamy mąkę, do niej dodajemy kilka łyżek forszmaku, mieszamy i dodajemy zasmażkę do garnka. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy, aż forszmak odparuje i będzie gęsty.

Najlepiej forszmak smakuje podawany z pieczywem.
Wspaniały forszmak gotowy.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!