Forszmak - prosty przepis!


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
6 Ocen

Ilość porcji: 4
Jak zrobić forszmak? Bardzo prosto, przepis na forszmak jest łatwy, a forszmak to pyszne danie, które szczególnie sprawdzi się po Świętach, gdy mamy pełne lodówki domowej wędliny i ciężko coś z tym zrobić. Bo forszmak to w skrócie - podsmażone domowe pieczyste plus koncentrat pomidorowy, ogórki i cebula :) Także polecam ten przepis na forszmak, a na pewno nie pożałujecie :)
Składniki:
- bulion - 3 szklanki
- ogórki kiszone 2 szt.
- cebula - 1 szt.
- mąka - 1/2 łyżki
- domowe pieczone mięso, wędlina, boczek, kiełbasa - tak ok. 350 g
- masło - łyżka
- olej - łyżka
- cebula - 1 szt.
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- sól
- pieprz
- majeranek, papryka słodka - 2 łyżeczki
- listek laurowy i ziele angielskie
- ostra papryka - szczypta
Sposób przygotowania:
Jak zrobic forszmak? Najlepiej tak, jak brzmi poniższy przepis na forszmak, mamy gotowe danie po krótkim czasie. A warto domowy forszmak zrobić, bo naprawdę przepis jest łatwy. Kto do tej pory forszmak na weselach tylko próbował, ma szansę sprawdzić, jak można łatwo zrobić forszmak w domu :)
- Na początek musimy pokroić nasz mięsny wkład. Można na paseczki wędlinę, można na kawałki mięso - jak kto lubi.
- Pokrojone smażymy na patelni w razie potzrebu posiłkując się olejem. Gdy już dobrze wszystko usmażymy to wkładamy do garnka, a na tej samej patelni smazymy teraz pokrojoną w piórka cebulę.
- Cebulę po zeszkleniu dodajemy do mięsa, dolewamy goracy bulion i wszystko przyprawiamy paprykami oraz zielem angielskim i listkiem i stawiamy na ogień.
- Gdy się zagotuje, gotujemy przez około kwadrans a potem dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowyi wszystko jeszcze gotujemy ok. 10 minut, 2 minuty przed końcem dodajemy majeranek, pieprz i w zalezności od potzreby sól - pamiętajmy, że wędliny są słone, więc żeby nie przesadzić.
- Teraz robimy zasmażkę, czyli na maśle podsmażamy mąkę, do niej dodajemy kilka łyżek forszmaku, mieszamy i dodajemy zasmażkę do garnka. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy, aż forszmak odparuje i będzie gęsty.
Najlepiej forszmak smakuje podawany z pieczywem.
Wspaniały forszmak gotowy.
Smacznego!
Autor: Rumcajs
Polecamy również

Smaczna zupa gulaszowa z fasolą i paryką
Zupę gulaszową z fasolą i papryką przyrządzam już od lat. Nie ukrywam, że zupa gulaszowa cieszy się szczególnym z...
Prosta zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to potrawa rodem z Węgier. Ponieważ Polacy nie stronią do sytych zup rozgrzewających w chłodniejsze pory...
Gęsta zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa nie jest lekką potrawą na lunch, ale dla mnie, to królowa zup. Moja ulubiona zupa gulaszowa jest g...
Zupa na sposób cygański
Sprawdzony przepis na zupę gulaszową. Pyszny i sycący obiad. Zupę bardzo często przygotowuję w sezonie zimowym. Cudownie...
Forszmak - prosty przepis!
Jak zrobić forszmak? Bardzo prosto, przepis na forszmak jest łatwy, a forszmak to pyszne danie, które szczeg&oacu...Zobacz więcej przepisów na:
Zupa gulaszowa

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.