Polecamy dzisiaj:

Przepis na leczo

Forszmak - prosty przepis!

print Drukuj
Forszmak - prosty przepis!

shutterstock.cm

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.2

5 ocen

Jak zrobić forszmak? Bardzo prosto, przepis na forszmak jest łatwy, a forszmak to pyszne danie, które szczególnie sprawdzi się po Świętach, gdy mamy pełne lodówki domowej wędliny i ciężko coś z tym zrobić. Bo forszmak to w skrócie - podsmażone domowe pieczyste plus koncentrat pomidorowy, ogórki i cebula :) Także polecam ten przepis na forszmak, a na pewno nie pożałujecie :)

składniki
  • bulion - 3 szklanki
  • ogórki kiszone 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • mąka - 1/2 łyżki
  • domowe pieczone mięso, wędlina, boczek, kiełbasa - tak ok. 350 g
  • masło - łyżka
  • olej - łyżka
  • cebula - 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek, papryka słodka - 2 łyżeczki
  • listek laurowy i ziele angielskie
  • ostra papryka - szczypta
sposób przygotowania

Jak zrobic forszmak? Najlepiej tak, jak brzmi poniższy przepis na forszmak, mamy gotowe danie po krótkim czasie. A warto domowy forszmak zrobić, bo naprawdę przepis jest łatwy. Kto do tej pory forszmak na weselach tylko próbował, ma szansę sprawdzić, jak można łatwo zrobić forszmak w domu :)

  1. Na początek musimy pokroić nasz mięsny wkład. Można na paseczki wędlinę, można na kawałki mięso - jak kto lubi.
  2. Pokrojone smażymy na patelni w razie potzrebu posiłkując się olejem. Gdy już dobrze wszystko usmażymy to wkładamy do garnka, a na tej samej patelni smazymy teraz pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Cebulę po zeszkleniu dodajemy do mięsa, dolewamy goracy bulion i wszystko przyprawiamy paprykami oraz zielem angielskim i listkiem i stawiamy na ogień.
  4. Gdy się zagotuje, gotujemy przez około kwadrans a potem dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowyi wszystko jeszcze gotujemy ok. 10 minut, 2 minuty przed końcem dodajemy majeranek, pieprz i w zalezności od potzreby sól - pamiętajmy, że wędliny są słone, więc żeby nie przesadzić.
  5. Teraz robimy zasmażkę, czyli na maśle podsmażamy mąkę, do niej dodajemy kilka łyżek forszmaku, mieszamy i dodajemy zasmażkę do garnka. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy, aż forszmak odparuje i będzie gęsty.

Najlepiej forszmak smakuje podawany z pieczywem.
Wspaniały forszmak gotowy.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!