Polecamy dzisiaj:

Przepis na ogórki małosolne

Forszmak - prosty przepis!

print Drukuj
Forszmak - prosty przepis!

shutterstock.cm

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.2

5 ocen

Jak zrobić forszmak? Bardzo prosto, przepis na forszmak jest łatwy, a forszmak to pyszne danie, które szczególnie sprawdzi się po Świętach, gdy mamy pełne lodówki domowej wędliny i ciężko coś z tym zrobić. Bo forszmak to w skrócie - podsmażone domowe pieczyste plus koncentrat pomidorowy, ogórki i cebula :) Także polecam ten przepis na forszmak, a na pewno nie pożałujecie :)

składniki
  • bulion - 3 szklanki
  • ogórki kiszone 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • mąka - 1/2 łyżki
  • domowe pieczone mięso, wędlina, boczek, kiełbasa - tak ok. 350 g
  • masło - łyżka
  • olej - łyżka
  • cebula - 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek, papryka słodka - 2 łyżeczki
  • listek laurowy i ziele angielskie
  • ostra papryka - szczypta
sposób przygotowania

Jak zrobic forszmak? Najlepiej tak, jak brzmi poniższy przepis na forszmak, mamy gotowe danie po krótkim czasie. A warto domowy forszmak zrobić, bo naprawdę przepis jest łatwy. Kto do tej pory forszmak na weselach tylko próbował, ma szansę sprawdzić, jak można łatwo zrobić forszmak w domu :)

  1. Na początek musimy pokroić nasz mięsny wkład. Można na paseczki wędlinę, można na kawałki mięso - jak kto lubi.
  2. Pokrojone smażymy na patelni w razie potzrebu posiłkując się olejem. Gdy już dobrze wszystko usmażymy to wkładamy do garnka, a na tej samej patelni smazymy teraz pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Cebulę po zeszkleniu dodajemy do mięsa, dolewamy goracy bulion i wszystko przyprawiamy paprykami oraz zielem angielskim i listkiem i stawiamy na ogień.
  4. Gdy się zagotuje, gotujemy przez około kwadrans a potem dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowyi wszystko jeszcze gotujemy ok. 10 minut, 2 minuty przed końcem dodajemy majeranek, pieprz i w zalezności od potzreby sól - pamiętajmy, że wędliny są słone, więc żeby nie przesadzić.
  5. Teraz robimy zasmażkę, czyli na maśle podsmażamy mąkę, do niej dodajemy kilka łyżek forszmaku, mieszamy i dodajemy zasmażkę do garnka. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy, aż forszmak odparuje i będzie gęsty.

Najlepiej forszmak smakuje podawany z pieczywem.
Wspaniały forszmak gotowy.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!