Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Zupa grzybowa

print Drukuj
Zupa grzybowa

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.2

16 ocen

Jesień to wysyp grzybów w naszych lasach - pamiętajmy o tym! A jak już mamy grzyby to musi być zupa grzybowa. Aromatyczne i świeże grzyby nadadzą niepowtarzalny smak naszej zupie. Dlatego warto zbierać grzyby, bo zupa grzybowa z własnoręcznie zebranych grzybów smakuje najlepiej. Zupę można zrobić również z suszonych grzybów, wtedy taka zupa grzybowa np na Wigilię nabiera innego smaku od razu.

składniki
  • 300 gram świeżych grzybów np.borowików
  • 100 gram wędzonego boczku
  • 100 gram posiekanej cebuli
  • 300 gram ziemniaków
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 200 ml gęstej śmietany 12 %
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • koperek drobno posiekany
  • 4 łyżki oleju
sposób przygotowania

Zupa grzybowa:

  1. Na rozgrzanym oleju obsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodać pokrojone grzyby.
  2. Doprawić pieprzem, liściem laurowym i pod przykryciem dusić na wolnym ogniu około 15 minut.
  3. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek. Całość zalać 1.5 l wody.
  4. Gotować na małym ogniu około 15 minut, a pod koniec dodać śmietanę i koperek. Doprawić wg uznania.

Pyszna zupa grzybowa gotowa.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!