Zupa grzybowa na Wigilię

Zupa grzybowa na Wigilię

Ocena: ★

49 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Zupa grzybowa na Wigilię musi być! Przynajmniej u mnie w domu, bo wiem, że czasem się je barszcz z uszkami na Wigilię, ale u mnie zawsze była zupa grzybowa. Także polecam sprawdzony przepis na zupę grzybową, jest w naszej rodzinie od lat i zawsze na Wigilię się sprawdza :)

Składniki:

  • suszone podgrzybki lub prawdziwki - 30 dag
  • włoszczyzna
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • śmietana - 5 łyżek
  • masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa na Wigilię, oto w jaki sposób powstaje moja zupa grzybowa:

  1. Zupę grzybową na Wigilię zaczynam przygotowywać dzień wcześniej. Najpierw w ciepłej, przegotowanej wodzie namaczam grzyby i zostawiam je najlepiej na całą noc.
  2. W Wigilię grzyby musimy odsączyć, lecz nie wylewamy wody, tylko ją zachowujemy, a grzyby kroimy.
  3. Kolej na włoszczyznę - obieramy i na cebulę, którą opiekamy. Ja zwykle nad ogniem opiekam cebulę, ale można również na patelni.
  4. Pora na bulion warzywny - dwa litry wody wlewamy do garnka, dodajemy masło, wkładamy włoszczyznę, cebulę, sól, pieprz i na małym ogniu gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Dlatego za zupę grzybową na Wigilię zabieramy się nie przed samą kolacją, bo nie zdążymy. Zupa musi się trochę pogotować.
  5. Gdy warzywa będą już miękkie, to kto chce może przelać przez sitko wywar, wtedy otrzymamy czystą zupę grzybową. Ja niekiedy odcedzam z warzyw, ale niekiedy nie, zależy co kto lubi. Do wyboru.
  6. Dodajemy wodę z moczenia grzybów oraz grzyby. Całość gotujemy ok 23 - 30 minut. Zupa grzybowa na Wigilię gotowa. Można dodać śmietanę do zupy a podawać z łazankami.

Smacznego!

Autor: Marek

Polecamy nasze przepisy