Jest to bardzo gęsta i smaczna zupa. Lekko słodka za sprawą marchewki i lekko pikantna za sprawą przypraw. Polecam na bezmięsny i lekki obiad.
50 dag marchewki
50 dag miąższu dyni
1 pietruszka
1 cebula
4 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki masła lub margaryny
mielona gałka muszkatołowa do smaku
mielony imbir do smaku
zioła prowansalskie według uznania
suszona bazylia według uznania
sól i pieprz do smaku
1. Marchewki, cebulę i pietruszkę obieramy, następnie myjemy i razem z dynią kroimy na mniejsze kawałki.
2. W garnku rozgrzewamymasło, wrzucamy przygotowane warzywa i chwilę przesmażamy.
3. Następnie do przesmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
4. Gdy składniki zupy będą miękkie zupę dokładnie miksujemy blenderem.
5. Zmiksowaną zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi, imbirem i gałką.
6. Gotową podajemy i smacznego.
Zupa-krem dyniowo-ziemniaczana.
Dyniowo-marchewkowa zupa krem.
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Fileciki pod migdałową panierką
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu