Krem z pieczonej dyni z trawą cytrynową.

Krem z pieczonej dyni z trawą cytrynową.

Ocena:

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na zupę z dyni. Polecam bardzo pożywną i rogrzewającą zupę z pieczonej dyni. Idealna na chłodne dni.

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 kg dyni
  • 1 średnia cebula
  • bulion warzywny według uznania
  • olej
  • 1 duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • biały pieprz mielony do smaku
  • trawa cytrynowa według uznania
  • zioła prowansalskie według uznania
  • 4 kromki chleba tostowego ( u mnie wieloziarnisty )

Sposób przygotowania:

Przepis na zupę z dyni w kilku krokach:

  1. Dynię myję i osuszam, kroję na mniejsze części, układam na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrapiam olejem i posypuję ziołami prowansalskimi. Bardzo ważne: dyni nie obieram.
  2. Następnie dynię piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni do miękkości i zrumienienia. Następnie z upieczonej dyni wyjmuję łyżką miąższ.
  3. Marchewkę i cebulę obieram, myje i kroję na mniejsze kawałki, przekładam razem z dynią do garnka, dodaję trawę cytrynową, zalewam bulionem i gotuję do miękkości.
  4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmuję trawę cytrynową a zupę miksuję blenderem na gładki krem.
  5. Następnie zupę przyprawiam ziołami i przyprawami.
  6. Kromki chleba kroję na małą kosteczkę i rumienię na suchej i goracej patelni.
  7. Na talerze nakładam porcje zupy. Posypuję grzankami i podaję.

Zupa z dyni gotowa :) Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy