Zupa cebulowa na kaca

Zupa cebulowa na kaca

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Cebula jest chyba najczęściej wykorzystywanym warzywem w naszej kuchni.I bardzo dobrze, bo to mnóstwo witamin, a i nieprzeciętny smak to niewątpliwie największe zalety tego wspaniałego warzywa. Zupa cebulowa podobno leczy ze skutków pijaństwa, więc warto przepis na zupę cebulową zachować :)

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 150 ml białego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 czerstwa bagietka
  • żółty ser 
  • 3 łyżki masła
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa na kaca powstaje w taki sposób:

  1. Pokrojoną w plastry cebulę podsmażamy na maśle.
  2. Dodajemy świeży posiekany tymianek.
  3. Dolewamy wino i mieszając gotujemy, aż całe wino odparuje.
  4. Cebulę dodajemy do bulionu, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
  6. Na wierzch naszej zupy ścieramy żółty ser.Zupę podajemy z bagietką cebulową.

Smacznego!

Autor: Luzak

Polecamy nasze przepisy