Truskawkowo - śmietanowa pychotka


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Jeszcze na bazarkach warzywnych i w marketach można dostać truskawki, cena co prawda powala. Polecam zrobić taki lekki torcik truskawkowo - śmietanowy.
Składniki:
Składniki na biszkopt:
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
Masa śmietankowa:
- 3 łyżki żelatyny
- 2 szklanki śmietany kremówki 30%
- cukier puder do smaku
Masa truskawkowa:
- 2 truskawkowe galaretki
- cukier do smaku
- 1 kg truskawek
Masa do dekoracji:
- 1 łyżka żelatyny
- cukier puder do smaku
- 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
- kilka truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przepis na tort "ruskawkowo - śmietanowa pychotka":
- Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dajemy żółtka i chwilę ubijamy, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy.
- Wykonanie masy śmietankowej: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Ubitą śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Masa truskawkowa: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki. Tak przygotowane dokładnie miksujemy i przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy i do gorących wsypujemy galaretki w proszku i dokładnie mieszamy ( nie gotujemy z galaretkami ), dodajemy cukru do smaku. Masę truskawkową odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na śmietanę i wstawiamy do lodówki do całkowiteg stężenia.
- Dekoracja: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
- Przygotowaną masą i truskawkami dowolnie dekorujemy torcik. Gotowy torcik wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na noc.
Po tym czasie torcik "truskawkowo - śmietanowa pychotka" jest gotowy do podania. Kroimy i smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Tort kraina lodu
Smaczny tort biszkoptowy z motywem bajkowym
Tort zamek
Przygotowanie tortu zajmuje trochę czasu, ale warto....
Torcik czekoladowo-kawowy
Torcik przygotowujemy w małej okrągłej foremce. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest trudne, a efekt znakomity....
Tort igloo
Tort w kształcie igloo z małymi pingwinami
Tort z bitą śmietaną i wiśniami
Tort z bitą śmietaną i wiśniami- pyszny torcik z pysznym ciastem czekoladowym i śmietaną!Zobacz więcej przepisów na:
Tort

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.