Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Truskawkowo - śmietanowa pychotka

print Drukuj
Truskawkowo - śmietanowa pychotka

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Jeszcze na bazarkach warzywnych i w marketach można dostać truskawki, cena co prawda powala. Polecam zrobić taki lekki torcik truskawkowo - śmietanowy.

składniki

Składniki na biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

Masa śmietankowa:

  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku

Masa truskawkowa:

  • 2 truskawkowe galaretki
  • cukier do smaku
  • 1 kg truskawek

Masa do dekoracji:

  • 1 łyżka żelatyny
  • cukier puder do smaku
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • kilka truskawek do dekoracji
sposób przygotowania

Przepis na tort "ruskawkowo - śmietanowa pychotka":

  1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dajemy żółtka i chwilę ubijamy, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy.
  2. Wykonanie masy śmietankowej: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Ubitą śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  3. Masa truskawkowa: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki. Tak przygotowane dokładnie miksujemy i przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy i do gorących wsypujemy galaretki w proszku i dokładnie mieszamy ( nie gotujemy z galaretkami ), dodajemy cukru do smaku. Masę truskawkową odstawiamy do lekkiego stężenia.
  4. Gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na śmietanę i wstawiamy do lodówki do całkowiteg stężenia.
  5. Dekoracja: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
  6. Przygotowaną masą i truskawkami dowolnie dekorujemy torcik. Gotowy torcik wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na noc.

Po tym czasie torcik "truskawkowo - śmietanowa pychotka" jest gotowy do podania. Kroimy i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!