Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Tort kraina lodu

print Drukuj
Tort kraina lodu

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Smaczny tort biszkoptowy z motywem bajkowym

składniki

biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na sztuczny lód:
- 50 ml wody
- 1 szklanka cukru
- kropla niebieskiego barwnika spożywczego

dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 36%
- 3 opakowania śmietanfix
- opcjonalnie cukier puder
- borówki, małe winogrona bezpestkowe
- śnieżynki wycięte z niebieskiego lukru plastycznego
- figurki księżniczek
- literki wycięte z niebieskiego lukru plastycznego

sposób przygotowania
  1. Biszkopt:

Jajka z cukrem ubić na pianę mikserem. Dodać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.
Piec biszkopt w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut (należy sprawdzić patyczkiem).

  1. Sztuczny lód:

w garnuszku lub na patelni zagotować wodę, wsypać cukier, nie mieszać. Gotować na malutkim ogniu bez mieszania. Jeśli mamy termometr, należy podgrzać cukier do 150 stopni. Jeśli gotujemy bez termometru, obserwujemy masę, jeśli zacznie ciemnieć, szybko ściągamy garnek z gazu.
Dodać kroplę barwnika dopiero po ściągnięciu z ognia, wymieszać. Wylać na płaską blaszkę wyłożoną pergaminem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa stężeje, można ją połamać na odpowiednie kawałki.

3. Przełożenie

Mocno schłodzoną śmietankę ubić z 2 opakowaniami śmietanfix i ewentualnie cukrem pudrem.

Owoce dokładnie umyć i wysuszyć.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Przekładać bitą śmietaną, a na niej układać owoce.
Górną warstwę tortu pokryć bitą śmietaną, boki również posmarować śmietaną. Ostatnim opakowaniem śmietanfixu posypać boki i górę tortu. Na wierzchu i bokach układać śnieżynki z lukru oraz napis. Ustawić księżniczki oraz połamany jadalny lód.

Tagi: Lekki tort
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym
Gwiazdka

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

Jak przygotować szparagi? Takie pytania, gdy sezon na szparagi pojawiają się non stop a ja odpowiadam tak: szparagi zapiekane w sosie beszamelowym, czyli szparagi pod beszamelem. Przepis na szparagi w takim wydaniu jest prosty, a wyniki zadziwiające, po prostu niebo w gębie! Polecam mój przepis na zapiekane szparagi pod sosem beszamelowym, na pewno nie będziecie żałować! :)
Szparagi z sosem holenderskim
Gwiazdka

Szparagi z sosem holenderskim

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto jak najlepiej go wykorzystać :) Przepis na sos holenderski jest prosty a szparagi w towarzystwie sosu holenderskiego będą naprawdę niezapomnianym przeżyciem kulinarnym! Sprawdźcie mój przepis na szparagi w sosie holenderskim! Ja akurat lubię białe szparagi, ale można użyć też zielonych, co kto lubi :)
Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.
Gwiazdka

Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.

makaronowe koszyczki zanurzone w soie zapewne każdy lubi ;-)
Schab z pieczarkami i kapustą
Gwiazdka

Schab z pieczarkami i kapustą

Schab nadziewany kiszoną kapustą z sosem grzybowym
Kurczak z warzywami w cukierku
Gwiazdka

Kurczak z warzywami w cukierku

Przepis na pierś z kurczaka. Fajna propozycja dla zachęcenia do jedzenia dzieci ale dorośli również zjedzą z apetytem. Polecam mój przepis na obiad z kurczaka!  
Bananowe racuszki
Gwiazdka

Bananowe racuszki

Przepyszny deser, znika szybko.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!