Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Tort kraina lodu

print Drukuj
Tort kraina lodu

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Smaczny tort biszkoptowy z motywem bajkowym

składniki

biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na sztuczny lód:
- 50 ml wody
- 1 szklanka cukru
- kropla niebieskiego barwnika spożywczego

dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 36%
- 3 opakowania śmietanfix
- opcjonalnie cukier puder
- borówki, małe winogrona bezpestkowe
- śnieżynki wycięte z niebieskiego lukru plastycznego
- figurki księżniczek
- literki wycięte z niebieskiego lukru plastycznego

sposób przygotowania
  1. Biszkopt:

Jajka z cukrem ubić na pianę mikserem. Dodać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.
Piec biszkopt w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut (należy sprawdzić patyczkiem).

  1. Sztuczny lód:

w garnuszku lub na patelni zagotować wodę, wsypać cukier, nie mieszać. Gotować na malutkim ogniu bez mieszania. Jeśli mamy termometr, należy podgrzać cukier do 150 stopni. Jeśli gotujemy bez termometru, obserwujemy masę, jeśli zacznie ciemnieć, szybko ściągamy garnek z gazu.
Dodać kroplę barwnika dopiero po ściągnięciu z ognia, wymieszać. Wylać na płaską blaszkę wyłożoną pergaminem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa stężeje, można ją połamać na odpowiednie kawałki.

3. Przełożenie

Mocno schłodzoną śmietankę ubić z 2 opakowaniami śmietanfix i ewentualnie cukrem pudrem.

Owoce dokładnie umyć i wysuszyć.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Przekładać bitą śmietaną, a na niej układać owoce.
Górną warstwę tortu pokryć bitą śmietaną, boki również posmarować śmietaną. Ostatnim opakowaniem śmietanfixu posypać boki i górę tortu. Na wierzchu i bokach układać śnieżynki z lukru oraz napis. Ustawić księżniczki oraz połamany jadalny lód.

Tagi: Lekki tort
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Bigos naszych Babć
Gwiazdka

Bigos naszych Babć

Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, bigos jest jak znalazł.
Barszcz czerwony
Gwiazdka

Barszcz czerwony

mozna podać z makaronem, uszkami
Kopertki z Indyka
Gwiazdka

Kopertki z Indyka

Kopertki każdego Gościa zachwycą.
Żołądki z Indyka z pieczarkami
Gwiazdka

Żołądki z Indyka z pieczarkami

Na  około talerza jak ułożymy ryż a w środek umieścimy żołądki bardzo ładnie to wygląda.
Kebab – Gyros
Gwiazdka

Kebab – Gyros

Potrawa dla leniwych, zapracowanych osób.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!