Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Torcik makowy

print Drukuj
Torcik makowy

Marta

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.7

3 oceny

Prosty ale efektowny torcik, który zawsze się udaje.
składniki
- 125 g dobrej margaryny lub masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 szklanka maku niemielonego - 1 szklanka białek (u mnie 8 sztuk w rozmiarze M) - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżeczka ulubionego aromatu do ciasta (u mnie rumowy) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: - kostka masła - 2 budynie śmietankowe ugotowane w 2 szklankach mleka (+cukru tyle, ile napisano na opakowaniu) - dowolna posypka (u mnie mango)
sposób przygotowania
Margarynę lub masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce wymieszać suche składniki ciasta - mąkę, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier. Do ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 24 cm). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka). Krem: utrzeć masło na puch. Po trochu dodawać ugotowany i wystudzony budyń śmietankowy. Dokładnie wymieszać. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć kremem. Wierzch również posmarować kremem. Ciasto jest dość wilgotne i nie trzeba go nasączać. Wierzch posypać posypką.
Tagi: torty
Autor:
Ocena:
3.7
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!