- 8 jajek
- 8 bananów
- 4 łyżki karobu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 16 łyżek mąki ryżowej
Krem:
- 1 l mleka krowiego
- 8 łyżek kaszy manny
- 8 łyżek syropu klonowego
- 400 g masła
dodatkowo:
- słoiczek dżemu truskawkowego 100%
- dowolne dekoracje (u mnie lukier plastyczny, ale dziecko nie jadło dekoracji)
1. Ciasto:
miksować mikserem jajka + banany + karob. Następnie dodać mąkę i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie i lekko grudkowate.
Z ciasta upiec 4-5 krążków - każdy oddzielnie (okrągła forma o średnicy 24cm wyłożona papierem do pieczenia) w temp 180 stopni, ok. 17-20 min. Wystudzić.
2. Krem:
uugotować kaszę mannę na mleku razem z syropem. Wystudzić.
Mikserem utrzeć masło na puch, powoli dodawać kaszę. Krem powinien wyjść puszysty.
3. Przełożyć krążki ciasta kremem i dżemem, tak, aby na dwóch blatach była położona warstwa kremu i na to dżem, a na reszcie blatów sam krem.
Posmarować wierzch i boki tortu kremem. W miarę możliwości wygładzić. Wsadzić do lodówki na godzinę, żeby krem stężał.
Dekorować wg uznania. U mnie lukier plastyczny, ale dziecko nie jadło dekoracji
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu