Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Tort statek

print Drukuj
Tort statek

Marta

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
0.0

0 ocen

Tort czekoladowy w kształcie statku

składniki

Ciasto czekoladowe pierwsze:
• 200g czekolady gorzkiej
• 4 jajka
• 125g masła lub margaryny
• 100g cukru
• 100g mąki pszennej
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe drugie:
• 100g czekolady gorzkiej
• 2 jajka
• 62g masła lub margaryny
• 50g cukru
• 50g mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa maślana:
• 250g masła
• 1 puszka masy krówkowej

Dodatkowo:
• lukier plastyczny: czerwony i brązowy
• do ozdoby: czekolada w kostkach, krówki, cukrowy pirat, cukrowe kuleczki imitujące złoto i srebro, piracka flaga na wykałaczce

sposób przygotowania

1. Przygotować ciasto czekoladowe pierwsze. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.

2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.

3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.

5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.

6. W ten sam sposób przygotować ciasto czekoladowe drugie, piekąc krócej ok. 20- 25min. Pozostawić do ostygnięcia.

7. Oba ciasta ściąć z jednej strony w trójkąt na szpic.

8. Wyższe ciasto przeciąć wzdłuż na pół.

9. W niższym cieście obciąć trójkąt i z tylnej części prostokąt. (Środkowa część jest niepotrzebna).

10. Trójkąt ułożyć na trójkącie ciasta wyższego, a prostokąt z tyłu.

11. Całą tylną część statku zaokrąglić nożem.

12. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową.

13. Wszystkie warstwy przełożyć masą maślaną i posmarować nią cały tort.

14. Ciasto wstawić do lodówki.

15. Lukier plastyczny ugnieść i rozwałkować.

16. Rozwałkowany lukier ułożyć na torcie.

17. Udekorować statek według uznania cukierkami i czekoladą. U mnie poręcz z lukru plastycznego opiera się na krówkach. Kostki czekolady imitują armaty. Piracką banderę zrobiłam z papieru i wykałaczki. Z resztek lukru ulepiłam kosz na „skarby”, którymi są jadalne kuleczki w kolorze złota i srebra. Klejnotów pilnuje cukrowy pirat. Cukierki można przykleić do lukru klejem spożywczym lub maślanym kremem.

Tagi: torty
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 15
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!