Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Torcik czekoladowo-kawowy

print Drukuj
Torcik czekoladowo-kawowy

Marta

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

1 ocena

Torcik przygotowujemy w małej okrągłej foremce. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest trudne, a efekt znakomity.

Z przepisu wychodzi ok. 8 porcji.

składniki

SKŁADNIKI

BISZKOPT CZEKOLADOWY

·         2 jajka, rozmiar L

·         100 g czekolady deserowej

·         60 g masła

·         50 g mąki pszennej

·         10 g kakao

·         40 g cukru

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         opcjonalnie 20 ml likieru wiśniowego (lub nalewki)

PONCZ KAWOWY

·         100 ml wody

·         50 g cukru

·         40 ml espresso (lub mocnej kawy rozpuszczalnej)

·         opcjonalnie 25 ml likieru wiśniowego (lub innego alkoholu)

KREM CZEKOLADOWY

·         100 g czekolady mlecznej

·         100 g czekolady deserowej

·         150 ml śmietanki 30%

·         laska wanilii

·         40 ml espresso (lub mocnej kawy rozpuszczalnej)

MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY

·         250 ml śmietanki 30%

DEKORACJA

·         Czekoladowe chipsy

 

sposób przygotowania

BISZKOPT
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dynamicznie mieszając, dodajemy żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy masę czekoladową, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy wiśniówkę lub nalewkę (można z tego zupełnie zrezygnować), wszystkie składniki łączymy.

Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. (Foremka okrągła o średnicy 17 cm i wysokości 8 cm). Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg), następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy, odwracając go dnem do góry.

PONCZ
Z wody oraz cukru zagotowujemy syrop. Dodajemy espresso oraz wiśniówkę/alkohol (opcjonalnie), mieszamy. Studzimy.

 KREM CZEKOLADOWY

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy dokładnie nasionka. Nasionka wanilii zagotowujemy ze śmietanką, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, i łączymy składniki na gładką masę. Na koniec wlewamy espresso, mieszamy. Studzimy.

SkłADANIE CIASTA
Biszkopt wyjmujemy z foremki, wyrównujemy z góry (ścinamy górną warstwę ciasta, tylko w przypadku, kiedy urosła nam „górka”) i dzielimy go na dwa placki tej samej grubości. Dolną część biszkoptu wkładamy ponownie do foremki i obficie nakrapiamy ponczem kawowym. Na wierzch wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego (około 150 g) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nakrapiamy drugi placek ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki.

MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i łączymy ją stopniowo z pozostałym kremem czekoladowym. (Jeśli krem za mocno stężał, podgrzejcie go delikatnie do temperatury około 40°C).

DEKOROWANIE
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy mus na powierzchnię biszkoptu. Chłodzimy ciasto w lodówce około 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia. Gotowy tort ostrożnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy czekoladowymi płatkami.

Tagi: Lekki tort
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!