Torcik czekoladowo-kawowy

Torcik czekoladowo-kawowy

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Torcik przygotowujemy w małej okrągłej foremce. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest trudne, a efekt znakomity.

Z przepisu wychodzi ok. 8 porcji.

Składniki:

SKŁADNIKI

BISZKOPT CZEKOLADOWY

·         2 jajka, rozmiar L

·         100 g czekolady deserowej

·         60 g masła

·         50 g mąki pszennej

·         10 g kakao

·         40 g cukru

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         opcjonalnie 20 ml likieru wiśniowego (lub nalewki)

PONCZ KAWOWY

·         100 ml wody

·         50 g cukru

·         40 ml espresso (lub mocnej kawy rozpuszczalnej)

·         opcjonalnie 25 ml likieru wiśniowego (lub innego alkoholu)

KREM CZEKOLADOWY

·         100 g czekolady mlecznej

·         100 g czekolady deserowej

·         150 ml śmietanki 30%

·         laska wanilii

·         40 ml espresso (lub mocnej kawy rozpuszczalnej)

MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY

·         250 ml śmietanki 30%

DEKORACJA

·         Czekoladowe chipsy

 

Sposób przygotowania:

BISZKOPT
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dynamicznie mieszając, dodajemy żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy masę czekoladową, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy wiśniówkę lub nalewkę (można z tego zupełnie zrezygnować), wszystkie składniki łączymy.

Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. (Foremka okrągła o średnicy 17 cm i wysokości 8 cm). Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg), następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy, odwracając go dnem do góry.

PONCZ
Z wody oraz cukru zagotowujemy syrop. Dodajemy espresso oraz wiśniówkę/alkohol (opcjonalnie), mieszamy. Studzimy.

 KREM CZEKOLADOWY

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy dokładnie nasionka. Nasionka wanilii zagotowujemy ze śmietanką, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, i łączymy składniki na gładką masę. Na koniec wlewamy espresso, mieszamy. Studzimy.

SkłADANIE CIASTA
Biszkopt wyjmujemy z foremki, wyrównujemy z góry (ścinamy górną warstwę ciasta, tylko w przypadku, kiedy urosła nam „górka”) i dzielimy go na dwa placki tej samej grubości. Dolną część biszkoptu wkładamy ponownie do foremki i obficie nakrapiamy ponczem kawowym. Na wierzch wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego (około 150 g) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nakrapiamy drugi placek ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki.

MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i łączymy ją stopniowo z pozostałym kremem czekoladowym. (Jeśli krem za mocno stężał, podgrzejcie go delikatnie do temperatury około 40°C).

DEKOROWANIE
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy mus na powierzchnię biszkoptu. Chłodzimy ciasto w lodówce około 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia. Gotowy tort ostrożnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy czekoladowymi płatkami.

Autor: marta625

Polecamy również

tort-swinka-peppa

Tort Świnka Peppa

Sprawdzony przepis na tort Świnka Peppa, doskonały na urodziny dla małej fanki. 
torcik-czekoladowo-wisniowy

Torcik czekoladowo - wiśniowy

Przepis na torcik, na ciasto, które jest pyszne i wilgotne z dodatkiem kwaśnych wiśni. Sprawdzony przepis na tort...
torcik-z-malinowa-bita-smietana

Torcik z malinową bitą śmietaną

Lekki i orzeźwiający torcik do kawy
tort-nutka

Tort ,,Nutka''

Pyszny i lekki tort w formie nutki. Z powodzeniem można go przygotować na urodziny raczej dla dzieci niż dorosłych, no c...
torcik-z-masa-czekoladowo-kokosowa

Torcik z masą czekoladowo- kokosową

Torcik z masą czekoladowo- kokosową- przyjemny w smaku tort, dobry wypiek na każdą wiekszą okazję!

Zobacz więcej przepisów na:

Tort

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy