Torcik czekoladowo-kawowy


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 8
Torcik przygotowujemy w małej okrągłej foremce. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest trudne, a efekt znakomity.
Z przepisu wychodzi ok. 8 porcji.
Składniki:
SKŁADNIKI
BISZKOPT CZEKOLADOWY
· 2 jajka, rozmiar L
· 100 g czekolady deserowej
· 60 g masła
· 50 g mąki pszennej
· 10 g kakao
· 40 g cukru
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· opcjonalnie 20 ml likieru wiśniowego (lub nalewki)
PONCZ KAWOWY
· 100 ml wody
· 50 g cukru
· 40 ml espresso (lub mocnej kawy rozpuszczalnej)
· opcjonalnie 25 ml likieru wiśniowego (lub innego alkoholu)
KREM CZEKOLADOWY
· 100 g czekolady mlecznej
· 100 g czekolady deserowej
· 150 ml śmietanki 30%
· laska wanilii
· 40 ml espresso (lub mocnej kawy rozpuszczalnej)
MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
· 250 ml śmietanki 30%
DEKORACJA
· Czekoladowe chipsy
Sposób przygotowania:
BISZKOPT
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dynamicznie mieszając, dodajemy żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy masę czekoladową, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy wiśniówkę lub nalewkę (można z tego zupełnie zrezygnować), wszystkie składniki łączymy.
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. (Foremka okrągła o średnicy 17 cm i wysokości 8 cm). Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg), następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy, odwracając go dnem do góry.
PONCZ
Z wody oraz cukru zagotowujemy syrop. Dodajemy espresso oraz wiśniówkę/alkohol (opcjonalnie), mieszamy. Studzimy.
KREM CZEKOLADOWY
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy dokładnie nasionka. Nasionka wanilii zagotowujemy ze śmietanką, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, i łączymy składniki na gładką masę. Na koniec wlewamy espresso, mieszamy. Studzimy.
SkłADANIE CIASTA
Biszkopt wyjmujemy z foremki, wyrównujemy z góry (ścinamy górną warstwę ciasta, tylko w przypadku, kiedy urosła nam „górka”) i dzielimy go na dwa placki tej samej grubości. Dolną część biszkoptu wkładamy ponownie do foremki i obficie nakrapiamy ponczem kawowym. Na wierzch wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego (około 150 g) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nakrapiamy drugi placek ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki.
MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i łączymy ją stopniowo z pozostałym kremem czekoladowym. (Jeśli krem za mocno stężał, podgrzejcie go delikatnie do temperatury około 40°C).
DEKOROWANIE
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy mus na powierzchnię biszkoptu. Chłodzimy ciasto w lodówce około 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia. Gotowy tort ostrożnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy czekoladowymi płatkami.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również

Tort Świnka Peppa
Sprawdzony przepis na tort Świnka Peppa, doskonały na urodziny dla małej fanki.
Torcik czekoladowo - wiśniowy
Przepis na torcik, na ciasto, które jest pyszne i wilgotne z dodatkiem kwaśnych wiśni. Sprawdzony przepis na tort...
Torcik z malinową bitą śmietaną
Lekki i orzeźwiający torcik do kawy
Tort ,,Nutka''
Pyszny i lekki tort w formie nutki. Z powodzeniem można go przygotować na urodziny raczej dla dzieci niż dorosłych, no c...
Torcik z masą czekoladowo- kokosową
Torcik z masą czekoladowo- kokosową- przyjemny w smaku tort, dobry wypiek na każdą wiekszą okazję!Zobacz więcej przepisów na:
Tort

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.