Torcik biszkoptowo - borówkowy.

Torcik biszkoptowo - borówkowy.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Polecam pyszny, lekki, delikatny i owocowy torcik: biszkop + borówki = najlepszy deser.

Składniki:

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 200 ml mąki tortowej

 

  • Biszkopt makowy:
  • pół szklanki cukru ( 125 ml )
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml )
  • 12 dag mąki tortowej

 

Krem:

  • 250 ml borówek ( ja użyłam leśnych )
  • 20 dag masła
  • cukier puder według uznania ( ja dałam 4 łyżki )
  • sok z cytryny według uznania

 

Składniki na piankę:

  • 2 galaretki malinowe
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 100 ml borówek ( u mnie leśne )
  • ewentualnie cukier puder do smaku
  • 250 ml gorącej wody

 

Dodatkowo:

  • 5 łyżek wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Przepis na torcik biszkoptowo - borówkowy:

  1. Wykonanie biszkoptów:
    Biszkopt makowy: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajć żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone wystudzić i przekroić na dwa krążki.
    Biszkopt kakaowy: W ten sam sposób co biszkopt makowy wykonać biszkopt kakaowy.
  2. Wykonanie kremu: Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i ucierać ( cukier należy dodać według uznania jak słodką chcemy mieć masę, ja dałam 4 łyżki ), następnie wsypać borówki ( wcześniej umyć i dokładnie osuszyć ), następnie utrzeć aż borówki ładnie połączą się z krem, na koniec dodać sok z cytryny do smaku i dokładnie utrzeć. Jeżeli okaże się, że krem jest mało słodki można dodać jeszcze cukru pudru i dokładnie utrzeć.
  3. Wykonanie pianki: Galaretki dokładnie należy rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Borówki umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus, powinno nam go wyjść około 100 ml. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać mus i lekko tężejącą galaretkę, dokładnie zmiksować, możemy według uznania dodać cukier puder do smaku jak lubimy bardziej słodkie ( ja nie dawałam ).
  4. Przekładanie ciasta: Najpierw należy posmarować makowy biszkopt kremem, na krem nałożyć porcje pianki, przełożyć biszkoptem kakaowym i tak postępować do wykończenia składników. Ostatnim składnikiem na torcie ma być pianka.
  5. Tak wykonany torcik wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie stężony torcik posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi. Kroić, podawać.

Pyszny torcick biszkoptowy z borówkami gotowy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy