Torcik biszkoptowo - borówkowy.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Polecam pyszny, lekki, delikatny i owocowy torcik: biszkop + borówki = najlepszy deser.
Składniki:
Składniki na biszkopt kakaowy:
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 200 ml mąki tortowej
- Biszkopt makowy:
- pół szklanki cukru ( 125 ml )
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml )
- 12 dag mąki tortowej
Krem:
- 250 ml borówek ( ja użyłam leśnych )
- 20 dag masła
- cukier puder według uznania ( ja dałam 4 łyżki )
- sok z cytryny według uznania
Składniki na piankę:
- 2 galaretki malinowe
- 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- 100 ml borówek ( u mnie leśne )
- ewentualnie cukier puder do smaku
- 250 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 5 łyżek wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Przepis na torcik biszkoptowo - borówkowy:
- Wykonanie biszkoptów:
Biszkopt makowy: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajć żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone wystudzić i przekroić na dwa krążki.
Biszkopt kakaowy: W ten sam sposób co biszkopt makowy wykonać biszkopt kakaowy. - Wykonanie kremu: Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i ucierać ( cukier należy dodać według uznania jak słodką chcemy mieć masę, ja dałam 4 łyżki ), następnie wsypać borówki ( wcześniej umyć i dokładnie osuszyć ), następnie utrzeć aż borówki ładnie połączą się z krem, na koniec dodać sok z cytryny do smaku i dokładnie utrzeć. Jeżeli okaże się, że krem jest mało słodki można dodać jeszcze cukru pudru i dokładnie utrzeć.
- Wykonanie pianki: Galaretki dokładnie należy rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Borówki umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus, powinno nam go wyjść około 100 ml. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać mus i lekko tężejącą galaretkę, dokładnie zmiksować, możemy według uznania dodać cukier puder do smaku jak lubimy bardziej słodkie ( ja nie dawałam ).
- Przekładanie ciasta: Najpierw należy posmarować makowy biszkopt kremem, na krem nałożyć porcje pianki, przełożyć biszkoptem kakaowym i tak postępować do wykończenia składników. Ostatnim składnikiem na torcie ma być pianka.
- Tak wykonany torcik wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie stężony torcik posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi. Kroić, podawać.
Pyszny torcick biszkoptowy z borówkami gotowy. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Kostka alpejska
Przepis na tort, pyszny placek który aż rozpływa się w ustach. Biszkopt przełozony masą to jest coś co lubię :)Torcik z malinową bitą śmietaną
Lekki i orzeźwiający torcik do kawyZwijany torcik czekoladowy
Zwijany torcik czekoladowy- troszkę proacochłonny torcik, ale można wypróbować w wolnej chwili.Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.
Taki torcik to ja bardzo polecam, wytrawny i bardzo syty. Dla gości lub na śniadanie.Tort Świnka Peppa
Sprawdzony przepis na tort Świnka Peppa, doskonały na urodziny dla małej fanki.Zobacz więcej przepisów na: