Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Tort ,, Świnki w błocie ''

print Drukuj
Tort ,, Świnki w błocie ''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Ten tort upiekłam dla mojej córki Paulinki z okazji jej 14 urodzin na jej specjalne życzenie. Wyszedł bardzo pyszny i taki lekki. Polecam:)

składniki

Biszkopt:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Masa śmietankowa:

2 łyżki żelatyny

cukier puder do smaku

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

 

Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

masa cukrowa ( około 30 dag )

barwnik spożywczy różowy i czarny

rurki waflowe nadziewane ( około 40 dag )

sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i ubić, aż się rozpuści, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm  wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Następnie biszkopt piec około około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 2 krążki.

3. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić.

4. Masą śmietankową przełożyć krążki biszkoptowe, posmarować również boki tortu.

5. Rurki waflowe przyciąć do wysokości tortu, następnie ułożyć je wokół tortu, dociskając lekko do masy śmietankowej. Tort obwiązać wstążeczką, wtedy rurki ładnie nam się ułożą.

6. Świnki: Masę cukrową zabarwić odpowiednio barwnikiem, następnie ulepić z niej świnki.

7. Polewa: Do garnka dać cukier i kakao, dodać odrobinę wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę. Następnie skladniki chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać aż polewa bedzie gęsta i lśniąca.

8. Polewę rozsmarować na wierzchu tortu.

9. Tort odstawić do zastygnięcia polewy. Następnie ułożyć na nim świnki z masy cukrowej.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!