Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Tort urodzinowy z czekoladkami.

print Drukuj
Tort urodzinowy z czekoladkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.3

10 ocen

Polecam bardzo pyszny tort. Wilgotny, czekoladowy i kremowy. Polecam na urodziny lub dla gości.

składniki

Składniki na biszkopty x 3:

2 łyżki cukru

2 jajka

2 łyżki mąki tortowej

1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na krem:

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

2 szklanki mleka

20 dag masła 82 %

pół szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka w proszku

2 łyżki kakao

 

Dodatkowe składniki:

8 podłużnych czekoladek ( kinder czekoladek )

1 czekoladowe jajko ( kinder jajko )

10 dag czekolady

 

sposób przygotowania

Wykonanie pysznego tortu:

1. Zaczynam od biszkoptów:

Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzę. W ten sam sposób piekę jeszcze dwa biszkopty.

2. Następnie wykonuję krem:

Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam rozpuszczone budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzę. Następnie masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, kolejno dodaję mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo dodaję wystudzony budyń i ucieram, aż krem będzie puszysty i bez grudek.

3. Przekładam i dekoruję tort:

Kilka łyżek kremu odkładam i przekładam do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładam wystudzone krążki biszkoptowe, smaruję również wierzch i boki tortu. Czekoladę łamię na małe kawałki i rozpuszczam ją w kąpieli wodnej, następnie przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekoruję tort. Na koniec układam czekoladki według uznania.

4. Tak wykonany tort chłodzę kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroję, podaję i życzę smacznego.

 

Ocena:
3.3
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!