Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Tort urodzinowy z czekoladkami.

print Drukuj
Tort urodzinowy z czekoladkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.5

12 ocen

Polecam bardzo pyszny tort. Wilgotny, czekoladowy i kremowy. Polecam na urodziny lub dla gości.

składniki

Składniki na biszkopty x 3:

2 łyżki cukru

2 jajka

2 łyżki mąki tortowej

1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na krem:

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

2 szklanki mleka

20 dag masła 82 %

pół szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka w proszku

2 łyżki kakao

 

Dodatkowe składniki:

8 podłużnych czekoladek ( kinder czekoladek )

1 czekoladowe jajko ( kinder jajko )

10 dag czekolady

 

sposób przygotowania

Wykonanie pysznego tortu:

1. Zaczynam od biszkoptów:

Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzę. W ten sam sposób piekę jeszcze dwa biszkopty.

2. Następnie wykonuję krem:

Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam rozpuszczone budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzę. Następnie masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, kolejno dodaję mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo dodaję wystudzony budyń i ucieram, aż krem będzie puszysty i bez grudek.

3. Przekładam i dekoruję tort:

Kilka łyżek kremu odkładam i przekładam do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładam wystudzone krążki biszkoptowe, smaruję również wierzch i boki tortu. Czekoladę łamię na małe kawałki i rozpuszczam ją w kąpieli wodnej, następnie przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekoruję tort. Na koniec układam czekoladki według uznania.

4. Tak wykonany tort chłodzę kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroję, podaję i życzę smacznego.

 

Ocena:
3.5
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!