Tort motyl

Tort motyl

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Torcik motyl jest bardzo prosty w wykonaniu. Jest smaczny i lekki dzięki nadzieniu z bitej śmietany, malin i borówek

Składniki:

biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

do przełożenia:

  • 500 ml śmietanki 30% (lub 36%)
  • 3 śmietanfixy
  • do smaku - cukier puder
  • maliny, borówki lub inne owoce

do dekoracji:

  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • szczypta kakao
  • 2 gożdziki
  • kolorowe posypki, kulki, gwiazdki itp

Sposób przygotowania:

Przepis na tort motyl:

  1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić najpierw wzdłuż, a potem na pół. Połówki biszkoptu ułożyć tyłem do siebie, żeby otrzymać kształt skrzydeł motyla.
  2. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru i 2 opakowań śmietanfix. Biszkopt przełożyć bitą śmietaną i owocami. Cały wierzch biszkoptu posmarować bitą śmietaną i posypać trzecim śmietanfixem.
  3. Pomiędzy połówki biszkoptu położyć banana i oprószyć go lekko kakao. Wbić w niego goździki jako czułki motyla. Wierzch tortu ozdobić plasterkami kiwi i kolorowymi posypkami. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.

Pyszny i śliczny urodzinowy tort motyl gotowy. Przyjemnego jedzenia:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy