Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Tort urodzinowo - czekoladowy.

print Drukuj
Tort urodzinowo - czekoladowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Lekki i pyszny. Polecam.

składniki

Biszkopt:

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Masa czekoladowa:

1 łyżka żelatyny

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka kakao

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

odrobina gorącej wody

 

Rozetki:

1 łyżka żelatyny

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka kakao

 

Dodatkowo:

kolorowa posypka

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki przesiewamy z kakao i proszkiem i delikatnie, następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao, startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę. Masę czekoladową dokładnie mieszamy.

4. Tak przygotowaną masą przekładamy krążki biszkoptu, smarujemy również boki tortu.

5. Polewa: Kakao i cukier mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż składniki polewy się połączą, polewa będzie gęsta i szklista.

6. Polewą smarujemy wierzch tortu i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

7. Rozetki: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wsypujemy kakao i wystudzoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na dobrze zastygniętej polewie rozetki.

8. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtoczamy nią boki tortu. Z wierzchu tort dekorujemy kolorową posypką. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

9. Dobrze stężony tort kroimy i podajemy. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!