Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Tort urodzinowo - czekoladowy.

print Drukuj
Tort urodzinowo - czekoladowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Lekki i pyszny. Polecam.

składniki

Biszkopt:

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Masa czekoladowa:

1 łyżka żelatyny

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka kakao

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

odrobina gorącej wody

 

Rozetki:

1 łyżka żelatyny

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka kakao

 

Dodatkowo:

kolorowa posypka

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki przesiewamy z kakao i proszkiem i delikatnie, następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao, startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę. Masę czekoladową dokładnie mieszamy.

4. Tak przygotowaną masą przekładamy krążki biszkoptu, smarujemy również boki tortu.

5. Polewa: Kakao i cukier mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż składniki polewy się połączą, polewa będzie gęsta i szklista.

6. Polewą smarujemy wierzch tortu i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

7. Rozetki: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wsypujemy kakao i wystudzoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na dobrze zastygniętej polewie rozetki.

8. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtoczamy nią boki tortu. Z wierzchu tort dekorujemy kolorową posypką. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

9. Dobrze stężony tort kroimy i podajemy. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!