Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Strogonow z pieczarkami

print Drukuj
Strogonow z pieczarkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.6

244 ocen

Strogonow to danie, które często gości na polskich stołach. Strogonow nie tylko wyróżnia się doskonałym smakiem, jest także sycącym posiłkiem. Proszę spróbować mojego przepisu na boeuf strogonow w klasycznym wydaniu.

składniki
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 papryka
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 2 duże cebule
  • klarowane masło
  • natka pietruszki
  • mąka
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól 
  • pieprz
sposób przygotowania

Przepis na klasyczny strogonow wygląda tak:

  1. Polędwicę wołową kroimy w paseczki w poprzek włókien, odsączamy. Następnie wrzucamy na patelnie i obsmażamy na klarowanym maśle.
  2. Gdy mięso się zarumieni dodajemy pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę i pokrojone w kawałki kapelusze pieczarek.
  3. Całość przykrywamy i dusimy ok 20 min.
  4. W tym czasie przygotowujemy bulion: 2 szklanki wody, pozostałe części pieczarek, natka pietruszki, sól i pieprz. Bulion przecedzamy.
  5. Do duszącego się mięsa wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusimy kolejne 20 min (lub wiecej w zależnosci od stopnia twardosci mięsa) do miękkości. W trakcie duszenia możemy, w razie potrzeby, dolewać wodę.
  6. Na koniec zagęszczamy mięso: w 1/2 szklanki wody rozrabiamy 2 łyżki mąki. Wlewamy do duszącego się mięsa.
  7. Dodajemy podgrzaną w ciepłym płynie kwaśną śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.

Pyszny strogonow gotowy.

Smacznego!

Ocena:
3.6
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!