Strogonow z pieczarkami

Strogonow z pieczarkami

Ocena: ★

244 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Strogonow to danie, które często gości na polskich stołach. Strogonow nie tylko wyróżnia się doskonałym smakiem, jest także sycącym posiłkiem. Proszę spróbować mojego przepisu na boeuf strogonow w klasycznym wydaniu.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 papryka
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 2 duże cebule
  • klarowane masło
  • natka pietruszki
  • mąka
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na klasyczny strogonow wygląda tak:

  1. Polędwicę wołową kroimy w paseczki w poprzek włókien, odsączamy. Następnie wrzucamy na patelnie i obsmażamy na klarowanym maśle.
  2. Gdy mięso się zarumieni dodajemy pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę i pokrojone w kawałki kapelusze pieczarek.
  3. Całość przykrywamy i dusimy ok 20 min.
  4. W tym czasie przygotowujemy bulion: 2 szklanki wody, pozostałe części pieczarek, natka pietruszki, sól i pieprz. Bulion przecedzamy.
  5. Do duszącego się mięsa wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusimy kolejne 20 min (lub wiecej w zależnosci od stopnia twardosci mięsa) do miękkości. W trakcie duszenia możemy, w razie potrzeby, dolewać wodę.
  6. Na koniec zagęszczamy mięso: w 1/2 szklanki wody rozrabiamy 2 łyżki mąki. Wlewamy do duszącego się mięsa.
  7. Dodajemy podgrzaną w ciepłym płynie kwaśną śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.

Pyszny strogonow gotowy.

Smacznego!

Autor: Renata

Polecamy nasze przepisy