Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Boeuf strogonow z pieczarkami

print Drukuj
Boeuf strogonow z pieczarkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.8

79 ocen

Na zimne dni lubię przygotować sycące dania jednogarnkowe. Najlepszy jest boeuf strogonow z pieczarkami. Taki boeuf strogonow z pieczarkami można przyprawiać według upodobania lub urozmaicać zgodnie z preferencjami kulinarnymi. Boeuf strogonow to przede wszystkim miękka i delikatna wołowina. Poznaj przepis.

składniki
  • wołowina - 1 kg
  • pieczarki - 350 g
  • cebula - 1 duża
  • mąka pszenna - ½ szklanki
  • bulion - 1 szklanka
  • przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • masło klarowane - 100g
  • olej - 2 łyżki
  • ostra papryka - 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka - ½ szklanki
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
sposób przygotowania

A oto przepis na boeuf strogonow z pieczarkami:

  1. Mięso wołowe myęj i osuszam delikatnie, najlepiej papierowym ręcznikiem.
  2. Kroję je na podłużne kawałki i obtaczam mąką.
  3. Mięso podsmażam do zarumienienia na gorącej patelni i przekładam do garnka.
  4. Pieczarki i cebulę kroję.
  5. Pieczarki podsmażam na suchej patelni,solę, a potem dodaję masło i smażę dalej na złoto. 
  6. Przekładam usmażone pieczarki do garnka z mięsem,
  7. Na tej samej patelni szklę cebulkę i przekładam również do mięsa i pieczarek.
  8. Dodaję przyprawy, zalewam bulionem i duszę wszystko razem.
  9. Gdy mięso będzie miękkie dodaję jeszcze przecier pomidorowy, a po około 5 min. wlewam śmietankę i zagotowuję.

Czas przygotowywania takiego dania jak boeuf strogonow z pieczarkami zależy od rodzaju wołowiny jakiej użyjemy. Może to trwać nawet 2 godziny, ale danie z pewnością jest tego warte. Smacznego!

Ocena:
3.8
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!