Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Boeuf strogonow z pieczarkami

print Drukuj
Boeuf strogonow z pieczarkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.8

79 ocen

Na zimne dni lubię przygotować sycące dania jednogarnkowe. Najlepszy jest boeuf strogonow z pieczarkami. Taki boeuf strogonow z pieczarkami można przyprawiać według upodobania lub urozmaicać zgodnie z preferencjami kulinarnymi. Boeuf strogonow to przede wszystkim miękka i delikatna wołowina. Poznaj przepis.

składniki
  • wołowina - 1 kg
  • pieczarki - 350 g
  • cebula - 1 duża
  • mąka pszenna - ½ szklanki
  • bulion - 1 szklanka
  • przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • masło klarowane - 100g
  • olej - 2 łyżki
  • ostra papryka - 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka - ½ szklanki
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
sposób przygotowania

A oto przepis na boeuf strogonow z pieczarkami:

  1. Mięso wołowe myęj i osuszam delikatnie, najlepiej papierowym ręcznikiem.
  2. Kroję je na podłużne kawałki i obtaczam mąką.
  3. Mięso podsmażam do zarumienienia na gorącej patelni i przekładam do garnka.
  4. Pieczarki i cebulę kroję.
  5. Pieczarki podsmażam na suchej patelni,solę, a potem dodaję masło i smażę dalej na złoto. 
  6. Przekładam usmażone pieczarki do garnka z mięsem,
  7. Na tej samej patelni szklę cebulkę i przekładam również do mięsa i pieczarek.
  8. Dodaję przyprawy, zalewam bulionem i duszę wszystko razem.
  9. Gdy mięso będzie miękkie dodaję jeszcze przecier pomidorowy, a po około 5 min. wlewam śmietankę i zagotowuję.

Czas przygotowywania takiego dania jak boeuf strogonow z pieczarkami zależy od rodzaju wołowiny jakiej użyjemy. Może to trwać nawet 2 godziny, ale danie z pewnością jest tego warte. Smacznego!

Ocena:
3.8
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!