Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Boeuf strogonow z pieczarkami

print Drukuj
Boeuf strogonow z pieczarkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.8

79 ocen

Na zimne dni lubię przygotować sycące dania jednogarnkowe. Najlepszy jest boeuf strogonow z pieczarkami. Taki boeuf strogonow z pieczarkami można przyprawiać według upodobania lub urozmaicać zgodnie z preferencjami kulinarnymi. Boeuf strogonow to przede wszystkim miękka i delikatna wołowina. Poznaj przepis.

składniki
  • wołowina - 1 kg
  • pieczarki - 350 g
  • cebula - 1 duża
  • mąka pszenna - ½ szklanki
  • bulion - 1 szklanka
  • przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • masło klarowane - 100g
  • olej - 2 łyżki
  • ostra papryka - 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka - ½ szklanki
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
sposób przygotowania

A oto przepis na boeuf strogonow z pieczarkami:

  1. Mięso wołowe myęj i osuszam delikatnie, najlepiej papierowym ręcznikiem.
  2. Kroję je na podłużne kawałki i obtaczam mąką.
  3. Mięso podsmażam do zarumienienia na gorącej patelni i przekładam do garnka.
  4. Pieczarki i cebulę kroję.
  5. Pieczarki podsmażam na suchej patelni,solę, a potem dodaję masło i smażę dalej na złoto. 
  6. Przekładam usmażone pieczarki do garnka z mięsem,
  7. Na tej samej patelni szklę cebulkę i przekładam również do mięsa i pieczarek.
  8. Dodaję przyprawy, zalewam bulionem i duszę wszystko razem.
  9. Gdy mięso będzie miękkie dodaję jeszcze przecier pomidorowy, a po około 5 min. wlewam śmietankę i zagotowuję.

Czas przygotowywania takiego dania jak boeuf strogonow z pieczarkami zależy od rodzaju wołowiny jakiej użyjemy. Może to trwać nawet 2 godziny, ale danie z pewnością jest tego warte. Smacznego!

Ocena:
3.8
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!