Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Przepis na strogonow

print Drukuj
Przepis na strogonow

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

24 ocen

Strogonow zadowoli wszystkich: i tych, którzy chcą sycącej potrawy i tych, którzy mają ochotę na bardziej wyszukane danie mięsne. Strogonow przygotowuje się z wołowiny, więc nie jest to miła odmiana dla popularnego gulaszu z mięsa wieprzowego.

składniki
  • polędwica wołowa - 1 kg
  • pieczarki - 1/2 kg
  • ogórki konserwowe - 5 średnich
  • klarowane masło
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 2 duże
  • mąka
  • natka pietruszki
  1. kwaśna śmietana 18%
sposób przygotowania

Jak gotujemy strogonow?

  1. Wołowinę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie kroimy je w niewielkie kostki.
  3. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy mięso.
  4. Cebulę siekamy w drobne piórka.
  5. Pieczarki dokładnie myjemy. Kapelusze kroimy w ćwiartki
  6. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
  7. Gdy mięso się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Dusimy pod przykryciem 20 minut.
  8. Do mniejszego garnka dodajemy nóżki pieczarek, natkę pietruszki i doprawiamy solą z pieprzem. Zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy, aż uzyskasz bulion.
  9. Do duszącego się mięsa dodajemy przecedzony bulion grzybowy, paprykę oraz ogórki.
  10. Do smaku i koloru dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
  11. Całość dusimy jeszcze przez 30 min.
  12. Na sam koniec mieszamy ½ szklanki wody i 2 łyżki mąki i wlewamy do mięsa cały czas mieszając.
  13. Doprawiamy solą i pieprzem.
  14. Następnie wlewamy zawartość miseczki do garnka i dokładnie mieszamy.

Strogonow podajemy z żytnim chlebem lub kaszą gryczaną. Jest aromatyczny i sycący. Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!