Przepis na strogonow


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
24 Ocen

Ilość porcji: 6
Strogonow zadowoli wszystkich: i tych, którzy chcą sycącej potrawy i tych, którzy mają ochotę na bardziej wyszukane danie mięsne. Strogonow przygotowuje się z wołowiny, więc nie jest to miła odmiana dla popularnego gulaszu z mięsa wieprzowego.
Składniki:
- polędwica wołowa - 1 kg
- pieczarki - 1/2 kg
- ogórki konserwowe - 5 średnich
- klarowane masło
- sól, pieprz
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- cebula - 2 duże
- mąka
- natka pietruszki
- kwaśna śmietana 18%
Sposób przygotowania:
Jak gotujemy strogonow?
- Wołowinę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Następnie kroimy je w niewielkie kostki.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy mięso.
- Cebulę siekamy w drobne piórka.
- Pieczarki dokładnie myjemy. Kapelusze kroimy w ćwiartki
- Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
- Gdy mięso się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Dusimy pod przykryciem 20 minut.
- Do mniejszego garnka dodajemy nóżki pieczarek, natkę pietruszki i doprawiamy solą z pieprzem. Zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy, aż uzyskasz bulion.
- Do duszącego się mięsa dodajemy przecedzony bulion grzybowy, paprykę oraz ogórki.
- Do smaku i koloru dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
- Całość dusimy jeszcze przez 30 min.
- Na sam koniec mieszamy ½ szklanki wody i 2 łyżki mąki i wlewamy do mięsa cały czas mieszając.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie wlewamy zawartość miseczki do garnka i dokładnie mieszamy.
Strogonow podajemy z żytnim chlebem lub kaszą gryczaną. Jest aromatyczny i sycący. Smacznego!
Autor: Kafka
Polecamy również

Strogonow - pyszny przepis
Ten przepis na strogonowa ukradłam mojej znajomej. Przygotowuje strogonow zawsze gdy zaprasza dużo gości. Mimo, że nie j...
Stroganoff dla leniwych
Potrawę robi się bardzo prosto i szybko, można podać z ziemniakami jak również z ryżem
Strogonow z pieczarkami
Strogonow to danie, które często gości na polskich stołach. Strogonow nie tylko wyróżnia się doskonałym sm...
Boeuf strogonow z pieczarkami
Na zimne dni lubię przygotować sycące dania jednogarnkowe. Najlepszy jest boeuf strogonow z pieczarkami. Taki boeuf stro...
Strogonow z papryką
Strogonow - pyszna pożywna zupka na obiad, podawać można z pieczywem! Polecam przepis na strogonowa, bardzo pożywne dani...Zobacz więcej przepisów na:
Strogonow

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.