Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Przepis na strogonow

print Drukuj
Przepis na strogonow

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

24 ocen

Strogonow zadowoli wszystkich: i tych, którzy chcą sycącej potrawy i tych, którzy mają ochotę na bardziej wyszukane danie mięsne. Strogonow przygotowuje się z wołowiny, więc nie jest to miła odmiana dla popularnego gulaszu z mięsa wieprzowego.

składniki
  • polędwica wołowa - 1 kg
  • pieczarki - 1/2 kg
  • ogórki konserwowe - 5 średnich
  • klarowane masło
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 2 duże
  • mąka
  • natka pietruszki
  1. kwaśna śmietana 18%
sposób przygotowania

Jak gotujemy strogonow?

  1. Wołowinę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie kroimy je w niewielkie kostki.
  3. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy mięso.
  4. Cebulę siekamy w drobne piórka.
  5. Pieczarki dokładnie myjemy. Kapelusze kroimy w ćwiartki
  6. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
  7. Gdy mięso się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Dusimy pod przykryciem 20 minut.
  8. Do mniejszego garnka dodajemy nóżki pieczarek, natkę pietruszki i doprawiamy solą z pieprzem. Zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy, aż uzyskasz bulion.
  9. Do duszącego się mięsa dodajemy przecedzony bulion grzybowy, paprykę oraz ogórki.
  10. Do smaku i koloru dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
  11. Całość dusimy jeszcze przez 30 min.
  12. Na sam koniec mieszamy ½ szklanki wody i 2 łyżki mąki i wlewamy do mięsa cały czas mieszając.
  13. Doprawiamy solą i pieprzem.
  14. Następnie wlewamy zawartość miseczki do garnka i dokładnie mieszamy.

Strogonow podajemy z żytnim chlebem lub kaszą gryczaną. Jest aromatyczny i sycący. Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!