Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Przepis na strogonow

print Drukuj
Przepis na strogonow

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

24 ocen

Strogonow zadowoli wszystkich: i tych, którzy chcą sycącej potrawy i tych, którzy mają ochotę na bardziej wyszukane danie mięsne. Strogonow przygotowuje się z wołowiny, więc nie jest to miła odmiana dla popularnego gulaszu z mięsa wieprzowego.

składniki
  • polędwica wołowa - 1 kg
  • pieczarki - 1/2 kg
  • ogórki konserwowe - 5 średnich
  • klarowane masło
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 2 duże
  • mąka
  • natka pietruszki
  1. kwaśna śmietana 18%
sposób przygotowania

Jak gotujemy strogonow?

  1. Wołowinę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie kroimy je w niewielkie kostki.
  3. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy mięso.
  4. Cebulę siekamy w drobne piórka.
  5. Pieczarki dokładnie myjemy. Kapelusze kroimy w ćwiartki
  6. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
  7. Gdy mięso się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Dusimy pod przykryciem 20 minut.
  8. Do mniejszego garnka dodajemy nóżki pieczarek, natkę pietruszki i doprawiamy solą z pieprzem. Zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy, aż uzyskasz bulion.
  9. Do duszącego się mięsa dodajemy przecedzony bulion grzybowy, paprykę oraz ogórki.
  10. Do smaku i koloru dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
  11. Całość dusimy jeszcze przez 30 min.
  12. Na sam koniec mieszamy ½ szklanki wody i 2 łyżki mąki i wlewamy do mięsa cały czas mieszając.
  13. Doprawiamy solą i pieprzem.
  14. Następnie wlewamy zawartość miseczki do garnka i dokładnie mieszamy.

Strogonow podajemy z żytnim chlebem lub kaszą gryczaną. Jest aromatyczny i sycący. Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!