Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Strogonow - pyszny przepis

print Drukuj
Strogonow - pyszny przepis

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.7

485 ocen

Ten przepis na strogonowa ukradłam mojej znajomej. Przygotowuje strogonow zawsze gdy zaprasza dużo gości. Mimo, że nie jestem wielką fanką mięsa, będąc u niej z wizytą zajadałam się tym pysznym strogonowem. Pyszny strogonow - serdecznie go polecam.

składniki
  • 1 kg udźca wołowego
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 250 ml bulionu warzywnego 
  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 200 ml gęstej śmietany 22-proc.
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Smaczny strogonow- przepis na boeuf strogonow krok po kroku:

  1. Posiekaną cebulę i pokrojone na średniej grubości plastry pieczarki podsmażamy na patelni na maśle.
  2. Ogórki obieramy i kroimy w podłużne kostki, paprykę czyścimy z usuwamy z niej nasienie i kroimy w paski.
  3. Dokładnie myjemy mięso następnie osuszamy i kroimy w cienkie paseczki lub w kostkę.
  4. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na nią mięso, dodajemy podsmażoną cebulę i pieczarki oraz paprykę i ogórki.
  5. Dolewamy bulion. Jeśli nie będzie przykrywał mięsa możemy uzupełnić niewielką ilością wody.
  6. Dodajemy musztardę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  7. Całość gotujemy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem.
  8. W tym czasie przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami sosu z duszenia, mieszamy i wlewamy do garnka. Jeśli chcemy aby sos był bardziej gęsty możemy przygotować go z niewielką ilością mąki.
  9. Strogonow można podać z ryżem lub pieczywem.

Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!