Smaczne śledzie w oliwie

Smaczne śledzie w oliwie

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Śledzie w oliwie przygotowujemy przy okazji różnych przyjęć jako przystawkę.To również danie, które zawsze jest na naszym wigilijnym stole. Śledzie w oliwie to potrawa postna jedzona również w czasie postu. Dzisiaj proponuję przepis na smaczne śledzie w oliwie.

Składniki:

  • śledzie solone w płatach - ½ kg
  • cebula -  3 średnie
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • oliwa z oliwek - 1/3 litra
  • cytryna - 1 szt.
  • mleko do moczenia śledzi

Sposób przygotowania:

A oto przepis na smaczne śledzie w oliwie:

  1. Śledzie zalać na 1-4 godziny zimną wodą lub mlekiem, aby nieco wypłukać z nich sól.
  2. Po wymoczeniu odsączyć śledzie z wody / mleka i pokroić na cienkie plasterki.
  3. Pokroić cieniutko cebulę.
  4. Wyłożyć dno słoika cebulą. Następnie wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy oraz plasterek cytryny. Nalać oleju, tak, aby zakrył przyprawy.
  5. Ułożyć jedną warstwę śledzi na przyprawach.
  6. Na warstwę śledzi położyć znów przyprawy i tak aż do końca słoika.
  7. Na samej górze ułożyć warstwę cebuli z przyprawami.
  8. Przygnieść palcami wszystkie warstwy, aby wyeliminować ze środka powietrze.
  9. Słoik ze śledziami w oleju włożyć do lodówki na 24 godziny.

Dzięki wymoczeniu w mleku śledzie w oliwie są delikatniejsze. Jeżeli nie lubimy słonego smaku, możemy zmienić mleko. Oliwę z oliwek możemy również zastąpić olejem. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy