Śledzie w oleju z ziołami

Śledzie w oleju z ziołami

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Wiglilia bez śledzi w oleju nie może się odbyć! Żeby jednak nieco odświeżyć to smaczne tradycyjne danie wigilijne, proponuję wersję śledzi w oleju w ziołach. Śledzie w oleju w ziołach są smaczne, aromatyczne i bardzo proste w wykonaniu!

Składniki:

  • solone płaty śledziowe - 6 szt.
  • mleko 3,2% - 250 ml
  • woda - 250 ml
  • cebula - 2 duże
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • ziele angielskie - 3 kulki
  • liść laurowy - 4 szt.
  • cukier i sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kompozycja suszonych ziół, np. prowansalskich - ½ łyżki
  • olej rzepakowy - 220 ml

Sposób przygotowania:

A oto mój przepis na smaczne śledzie w oleju w ziołach:

  1. Filety pokrój na ok. 3 cm kawałki.
  2. Wymocz przez ok. 3 godziny w mleku z wodą.
  3. Śledzie odcedź, osusz i skrop sokiem z cytryny.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, sparz wrzątkiem i wystudź. Do cebuli dodaj sporą szczyptę soli i cukru.
  5. Do oleju dodaj pieprz i roztarte w dłoniach zioła.
  6. W słoiku ułóż na przemian śledzie i cebulkę, przekładając zielem i liściem laurowym. Każdą warstwę polej olejem.
  7. Słoik zakręć i wstawi do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.

Szczerze mówiąc, śledzie w oleju w ziołach goszczą u nas nie tylko na stole wigilijnym, ale te przygotowywane tuż przed Bozym Narodzeniem smakują zdecydowanie najlepiej! Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy