Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Przepis na śledzie w oleju

print Drukuj
Przepis na śledzie w oleju

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.3

26 ocen

Wśród moich znajomych, nie brakuje osób, które deklarują, że ze wszystkich słodyczy, najbardziej lubią śledzie:) Proponuję więc dzisiaj przepis na śledzie w oleju. Mój przepis na śledzie w oleju jest prosty i sprawdzony. Śledzie w oleju przygotowuję często jako przystawkę, ale to danie goście też na moim wigilijnym stole.  

składniki
  • śledzie (matiasy) - 5 - 6 filetów
  • cebula - 1 duża
  • mielony pieprz - 1/3 łyżeczki
  • ocet - 1 łyżeczka
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • olej lub oliwa do zalania śledzi
  • cytryna w plasterkach
sposób przygotowania

A oto przepis na śledzie w oleju w kilku krokach:

  1. Filety śledziowe moczymy w zimnej przez 2 godziny.
  2. Odlewamy słoną wodę, zalewamy świeżą i moczymy, aż śledzie będą lekko słone.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę, przekładamy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Pozostawiamy do ostudzenia.
  4. W litrowym słoiku układamy warstwowo kawałki śledzi na przemian z cebulą.
  5. Każdą warstwę posypujemy pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi.
  6. Na wierzch wlewamy łyżeczkę octu.
  7. Całość zalewamy olejem lub oliwą do zakrycia śledzi.
  8. Słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce na minimum 1 dobę.
  9. Po tym czasie wyjmujemy śledzie na półmisek, dekorujemy cząstkami cytryny i podajemy.

Śledzie w oleju są proste w wykonaniu, a dzięki plasterkom cytryny, nie tylko nabierają ciekawego smaku, ale również ładnie i kolorowo prezentują się na stole! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!