Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Sernik na zimno

print Drukuj
Sernik na zimno

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.7

30 ocen

To sprawdzony przepis na sernik na zimno z galaretką truskawkową w środku. Normalnie niebo w gębie, więc polecam przepis na sernik na zimno! :)

składniki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 g truskawek
  • 500 ml schłodzonej śmietankikremówki
  • 400 g serka homogenizowanego np.waniliowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • 100 g truskawek na wierzch
  • 16 podłużnych biszkoptów
sposób przygotowania

Oto jak zrobić sernik na zimno z truskawkami a w środku z galaretką:)

  1. Najpierw galaretkę nalezy rozpuscic we wrzątku w wyższej misce, którą szczelnie obkładamy sreberkiem lub folią spożywczą. Włożyć ją w chłodne miejsce na około 2 godziny aby stężała.
  2. Kiedy już będzie dosyć mocno stężała to wtedy dodajemy posiekane truskawki (Gdy dodasz je od razu do ciepłej galaretki to ona straci właściwości żelujące i w ogóle nie stężeje.) Następnie z powrotem włożyć do lodówki.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek homogenizowany, cukry, dalej miksujemy. Dodajemy dwie łyżki dżemu truskawkowego, miksujemy. Odmierzamy 50 ml wrzątku, wsypujemy żelatynę, energicznie mieszamy aż żelatyna się całkiem rozpuści, a grudki nie będą widoczne. Przestudzić około 15 minut i wlać jeszcze ciepłą do ubitej śmietany.
  4. Wyciągamy galaretkę z naczynia, przełożyć ją na środek tortownicy. Następnie każdy podłużny biszkopt dzielimy na pół i obkładamy nimi brzeg tortownicy. Na środek wylewamy równomiernie masę śmietanową.
  5. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Pyszny sernik na zimno gotowy :)

Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!