Sernik z serka homogenizowanego

Sernik z serka homogenizowanego

Ocena: ★

19 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Sprawdzony przepis na sernik na zimno z serka homogenizowanego. Prosty i zarazem mocno owocowy sernik na biszkoptach bez pieczenia z sezonowymi owocami. Można go przyrządzić z dowolnych owoców, na które obecnie jest sezon :)

Składniki:

  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g jasnych owoców np. banany, gruszki
  • 200g ciemnych owoców np. truskawki, maliny, porzeczki, poziomki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150g biszkoptów
  • 1 galaretka w jasnym kolorze np. brzoskwiniowa, pomarańczowa, agrestowa
  • 1 galaretka w ciemnym kolorze np. truskawkowa, malinowa

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na sernik na zimno w moim wydaniu:

  1. Najpierw trzeba zacząć od rozpuszczenia galaretek, każdą w 1 szklance wody i osobnym naczyniu. W tym przepisie została użyta galaretka truskawkowa - ciemna galaretka, agrestowa - jasna galaretka.
  2. Następnie tzreba zblendować jasne owoce czyli banany i gruszki na mus, dodać je do połowy serka wraz z 1,5 łyżkami cukru pudru.
  3. Teraz trzeba wlać zieloną przestudzoną galaretkę i zmiksować, a potem odstawić do lodówki, żeby krem zgęstniał.
  4. Na dnie tortownicy o średnicy 26cm układamy biszkopty, a na biszkopty nakładamy wyjęty z lodówki gęsty krem z jasnych owoców (musi być gęsty, gdyż inaczej biszkopty wypłyną na powierzchnie) i wstawiamy do lodówki, żeby krem stężał.
  5. Pozostałe owoce czyli poziomki i maliny trzeba zblendować, dodać pozostały ser i 1,5 łyżki cukru pudru, wlać drugą galaretkę, wymieszać mikserem.
  6. Następnie musimy z lodówki wyjać biszkopty z kremem i wylać  na biszkopty ciemniejszy, serowy krem bezpośrednio na ten jasny (tylko delikatnie i powoli- wtedy powstanie prosta krawędź między ciemnym a jasnym kremem).
  7. Musimy teraz nasz sernik na zimno odstawić do stężenia do lodówki. Po kilku godzinach można go udekorować świeżymi owocami lub np. wiórkami kokosowymi.

Pyszny sernik na zimno gotowy, po prostu niebo w gębie :)

Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy