Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Sernik na zimno z truskawkami

print Drukuj
Sernik na zimno z truskawkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.1

22 ocen

Sernik na zimno to idealna propozycja na letnie dni. Nie wymaga wiele pracy a do tego wygląda pięknie i jest bardzo lekki. Sernik na zimno z truskawkami to mój ulubiony wakacyjny deser. Oczywiście sernik na zimno można robić cały rok, zawsze pysznie smakuje :)

składniki
  • biszkopty
  • ok 700 ml gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 500 g truskawek
  • 2 - 2,5 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
sposób przygotowania

Sernik na zimno - prosty przepis na sernik na zimno:

  1. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę. Małymi porcjami dodajemy jogurt i cały czas miksujemy.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, studzimy i gdy jest ciepła wlewamy do masy. Całość szybko i dokładnie miksujemy.
  3. Na spodzie tortownicy układamy biszkopty, na nich obrane, umyte i przekrojone na pół truskawki. Zalewamy masą jogurtową. Prawie gotowy sernik na zimno  wkładamy do lodówki.
  4. Gdy masa stężeje, układamy na niej drugą warstwę truskawek i zalewamy galaretką.

I mamy już gotowy sernik na zimno. Teraz trzeba chować, żeby od razu nie został zjedzony:)

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!