Kotlet schabowy przykryty grzybową pierzynką

Kotlet schabowy przykryty grzybową pierzynką

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 7

Kiedy znudził się Wam zwykły kotlet schabowy a nadszedł sezon grzbowy.

Składniki:

Składniki na kotleta :

·         50 dag schabu

·         2 całe jajka

·         Bułka tarta

·         Mąka pszenna

·         Sól

·         Olej

·         Pieprz

 

Składniki na pierzynkę:

·         50 dag grzybów leśnych

·         1 cebula

·         Pieprz

·         Sól

·         Olej

·         20dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Sposób wykonania – Kotlet Schabowy:

1.       Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy pieprzem oraz solą.

2.       Roztrzepać na talerzu jajko.

3.       Odrobinę mąki mieszamy  z bułka tartą.

4.       Na patelni rozgrzewamy olej.

5.       Plastry że schabu moczymy w jajku, następnie w bułce wymieszanej z mąką i ponownie powtarzamy tą czynność i smażymy.

6.       Gotowe Schabowe wykładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia.

 Sposób wykonania- pierzynka grzybowa:

1.    Grzyby czyścimy, kroimy, obgotowujemy w wodzie posolonej.

2.    Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju.

3.    Grzyby dodajemy do cebuli, przyprawiamy przyprawami.

4.    Schabowe przykryć pierzynką grzybową.

5.    Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach posypujemy grzyby.

6.    Zapiekamy w piekarników 180stopni do chwili rozpuszczenia sera.

 

 

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy