Polecamy dzisiaj:

Przepis na leczo

Rogaliki maślano-francuskie z nadzieniem makowym

print Drukuj
Rogaliki maślano-francuskie z nadzieniem makowym

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie. Tradycyjnie rogale marcińskie piekę 11 listopada, pracochłonne ale warte poświeconego czasu.

składniki
  • drożdże 30 gram 
  • mąka 500 gram 
  • mleko 250 ml 
  • żółtka 4 sztuki 
  • cukier 1/2 szklanki 
  • masło 200 gram 
  • masło stopione 50 gram
  • masa:
  • mak niebieski 200 gram
  • cukier 1/2 szklanki 
  • białka 2 sztuki 
  • orzechy włoskie drobno posiekane 1/2 szklanki
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie w kilku krokach:

  1. Najpierw robimy masę: mak zalać wrzącą wodą, przykryć na około 30 minut, następnie przełożyć na sitko i zmielić dwa razy.
  2. Do zmielonego maku dodajemy cukier oraz posiekane drobno orzechy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej.
  3. Teraz pora na ciasto: drożdże musimy pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru i mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka, odstawiamy na ok. 10 -15 minut.
  4. Mąkę trzeba przesiać na stolnicę, cukier utrzeć z żółtkami, 50 g masła stopić. Do mąki wlać rozczyn, resztę mleka, żółtka, wyrabiać kilka minut a następnie wlewać partiami letnie masło i wyrabiać dalej. Odstawić na ok.1 godz.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, lekko rozwałkować na prostokąt,  2/3 powierzchni posmarować miękkim masłem, ciasto złożyć na 3 części najpierw zaginając do środka część bez masła a potem drugi koniec z masłem, obrócić o 90 stopni i rozwałkować jeszcze raz na prostokąt takiej wielkości jak przed złożeniem, ponownie złożyć na 3 części.
  6. Ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę, po godzinie ciasto wyjąć, ponownie rozwałkować na prostokąt, złożyć i na godzinę do chłodzenia, tak postępuję jeszcze dwa razy.
  7. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt, pokroić na trójkąty i na każdy nałożyć porcję masy. Treaz trzeba zwijać, przed pieczeniem posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika.
  8. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.
  9. Po upieczeniu rogale marcińskie polukrować i posypać posiekanymi orzechami.

Pyszne rogale świętomarcińskie gotowe.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!