Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Rogaliki maślano-francuskie z nadzieniem makowym

print Drukuj
Rogaliki maślano-francuskie z nadzieniem makowym

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie. Tradycyjnie rogale marcińskie piekę 11 listopada, pracochłonne ale warte poświeconego czasu.

składniki
  • drożdże 30 gram 
  • mąka 500 gram 
  • mleko 250 ml 
  • żółtka 4 sztuki 
  • cukier 1/2 szklanki 
  • masło 200 gram 
  • masło stopione 50 gram
  • masa:
  • mak niebieski 200 gram
  • cukier 1/2 szklanki 
  • białka 2 sztuki 
  • orzechy włoskie drobno posiekane 1/2 szklanki
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie w kilku krokach:

  1. Najpierw robimy masę: mak zalać wrzącą wodą, przykryć na około 30 minut, następnie przełożyć na sitko i zmielić dwa razy.
  2. Do zmielonego maku dodajemy cukier oraz posiekane drobno orzechy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej.
  3. Teraz pora na ciasto: drożdże musimy pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru i mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka, odstawiamy na ok. 10 -15 minut.
  4. Mąkę trzeba przesiać na stolnicę, cukier utrzeć z żółtkami, 50 g masła stopić. Do mąki wlać rozczyn, resztę mleka, żółtka, wyrabiać kilka minut a następnie wlewać partiami letnie masło i wyrabiać dalej. Odstawić na ok.1 godz.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, lekko rozwałkować na prostokąt,  2/3 powierzchni posmarować miękkim masłem, ciasto złożyć na 3 części najpierw zaginając do środka część bez masła a potem drugi koniec z masłem, obrócić o 90 stopni i rozwałkować jeszcze raz na prostokąt takiej wielkości jak przed złożeniem, ponownie złożyć na 3 części.
  6. Ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę, po godzinie ciasto wyjąć, ponownie rozwałkować na prostokąt, złożyć i na godzinę do chłodzenia, tak postępuję jeszcze dwa razy.
  7. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt, pokroić na trójkąty i na każdy nałożyć porcję masy. Treaz trzeba zwijać, przed pieczeniem posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika.
  8. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.
  9. Po upieczeniu rogale marcińskie polukrować i posypać posiekanymi orzechami.

Pyszne rogale świętomarcińskie gotowe.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!