Czy może być coś przyjemniejszego niż pyszny rogalik, słodki i rozpływający sie w ustach. Do przygotowania tych rogalików postanowiłam użyć mąki krupczatki. Dzięki temu rogaliki zyskały ciekawy nowy smak. Wyszły bardzo deliktne i kruche. Polecam.
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
3 szklanki mąki krupczatki
6 łyżek cukru pudru
1 jajko
4 łyżki mleka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
pół puszki masy krówkowej ( 10 dag )
1. Do miski przełożyć suche składniki, następnie rozcierać je z masłem opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Wbić jajko, wlać mleko i zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na około godzinę.
2. Po tym czasie podzielić na 4 części. Każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy ( Ciasto należy delikatnie wałkować i zawijać ponieważ jest bardzo kruche ) , i każdą rozwałkowaną część podzielić na 6 trójkątów.
3. Na każdy trójkąt nakładać pocje kajmaku i zwijać formując rogaliki.
4. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Następnie piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami
chałwowy jogurt z galaretką cytrynową i orzeszkami
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu