Polecam przepyszne, niezwykle puszyste, pachnące i bardzo delikatne placuszki. Polane gorącym sosem truskawkowo-borówkowym. Zapewniam, że wprost nie można się od nich oderwać. Idealne na podwieczorek. Dodam jeszcze, że z przepisu wyszło mi 16 sztuk. Polecam.
Ciasto na placuszki:
10 dag serka waniliowego homogenizowanego
1 kopista szklanka mąki tortowej
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru wanilliowego
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na sos:
pół szklanki borówek
30 dag truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
1. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładkie bez grudek ciasto.
2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone dokładnie osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3. Przygotować sos: owoce oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć, nastepnie zmiksować blenderem. Pół szklanki musu odlać i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną.
4. Pozostały mus zagotować, wlać mus z mąką ziemniaczaną, dodać cukier do smaku, zagotować mieszając do zgęstnienia sosu.
5. Na talerze nakładać porcje placuszków i gorącego sosu. Podawać i smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu