Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczne racuchy z rodzynkami

print Drukuj
Smaczne racuchy z rodzynkami

shutterstock.cm

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
4.5

2 oceny

Przepis na racuchy - zawsze u mnie musi być! Uwielbiam! :) Ostatnio podobają mi się racuchy z rodzynkami. Zawsze w zwykłych racuchach czegoś mi brakowało, rodzynki są tutaj idealne. Także polecam racuchy z rodzynkami!

składniki
  • składniki na ciasto na racuchy:
  • 2 łyżki cukru
  • garść rodzynek
  • 2 jajka
  • półtorej szklanki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • jeśli ktoś lubi może posypać cukrem pudrem
  • składniki na rozczyn do ciasta:
  • szklanka mleka
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka cukru
  • 2 dkg drożdży
sposób przygotowania

Przepis na racuchy z rodzynkami, robię je w taki sposób:

  1. Najpierw robimy zaczyn i tak: drożdże rozcieramy w letnim mleku, dodajemy cukier, mąkę, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn wyrósł.
  2. Teraz pora na ciasto, więc jajka ucieramy z cukrem a następnie dodajemy szczyptę soli, mąkę oraz rozczyn. 
  3. Wszystko wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką (nie wiem dlaczego drewnianą, ale tak zawsze robię), aż zaczna pokazywać się pęcherzyki. Wtedy dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno mieć konsystencję takiej gęstej śmietany. 
  4. Wtedy przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Gdy już ciasto mamy wyrośnięte, rozgrzewamy na patelni tłuszcz i nakładamy łyżką porcje ciasta, które smazymy z obu stron na złoto.
  6. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, kto chce może posypać racuchy cukrem pudrem.

Pyszne racuchy z rodzynkami gotowe.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!